Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μήνυμα Σι Τζινπίνγκ υπέρ της οικονομικής συνεργασίας των χωρών

Η Κίνα αντιτίθεται στον προστατευτισμό, στις μονομερείς κυρώσεις και στη γενίκευση της έννοιας της εθνικής ασφάλειας, τόνισε ο Σι Τζινπίνγκ στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης.

Μήνυμα Σι Τζινπίνγκ υπέρ της οικονομικής συνεργασίας των χωρών

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε την Τρίτη ότι το Πεκίνο αντιτίθεται στην «αποσύνδεση και διάσπαση των δεσμών», σύμφωνα με μετάφραση του CNBC σε ανάγνωση κρατικών μέσων ενημέρωσης στην κινεζική γλώσσα.

Η προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης είναι κοινή ευθύνη των χωρών της περιοχής, δήλωσε ο Σι στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης.

Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης αποτελεί μια πολιτική, εμπορική και αμυντική συμμαχία, της οποίας μέλη είναι η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Πακιστάν, το Ιράν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν. Η ομάδα έχει επίσης «κράτη παρατηρητές» και «εταίρους διαλόγου», στους οποίους προήχθη η Σαουδική Αραβία τον Μάρτιο.

Η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με όλα τα μέρη για να εφαρμόσει την Παγκόσμια Αναπτυξιακή Πρωτοβουλία και να κάνει την «πίτα» μεγαλύτερη, ώστε να μπορούν να επωφεληθούν άνθρωποι σε διάφορες χώρες, ανέφερε ο Σι.

Ο Σι πρότεινε την Πρωτοβουλία Παγκόσμιας Ανάπτυξης στα Ηνωμένα Έθνη το 2021. Ισχυρίζεται ότι περιλαμβάνει προσπάθειες για την υποστήριξη των στόχων του ΟΗΕ για βιώσιμη ανάπτυξη.

Η χώρα αντιτίθεται στον προστατευτισμό, τις μονομερείς κυρώσεις και τη γενίκευση της έννοιας της εθνικής ασφάλειας, τόνισε επίσης ο Σι.

Οι δηλώσεις του Σι έγιναν πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν στην Κίνα την ερχόμενη Πέμπτη. Είχε προηγηθεί το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα.

Οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, έχουν κλιμακωθεί τα τελευταία χρόνια.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε αργά τη Δευτέρα ότι περιορίζει τις εξαγωγές δύο μετάλλων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ημιαγωγών.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ελέγχους εξαγωγών τον Οκτώβριο, που αποσκοπούν να περιορίσουν την ανάπτυξη προηγμένων ημιαγωγών από την Κίνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v