Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτη φορά από τον Δεκέμβρη ύφεση για την επιχειρηματικότητα στην ευρωζώνη

Συρρίκνωση για τις επιχειρήσεις στον κυρίαρχο κλάδο των υπηρεσιών του μπλοκ, βαθύτερη ύφεση για τα εργοστάσια της περιοχής, δείχνουν οι δείκτες υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ).

Πρώτη φορά από τον Δεκέμβρη ύφεση για την επιχειρηματικότητα στην ευρωζώνη

Σε συρρίκνωση πέρασε η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης τον περασμένο μήνα, με τον κυρίαρχο κλάδο υπηρεσιών του μπλοκ σε πτώση και μια βαθύτερη ύφεση στα εργοστάσια.

Ο τελικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της HCOB, που καταρτίστηκε από την S&P Global και θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, υποχώρησε στις 49,9 μονάδες τον Ιούνιο από τις 52,8 του Μαΐου.

Ηταν κάτω από το όριο των 50 μονάδων που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση -για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο και σε αντίθεση με μια προκαταρκτική εκτίμηση για 50,3.

Ο δείκτης ΡΜΙ για τον τομέα υπηρεσιών υποχώρησε στις 52 μονάδες, από 55,1 τον Μάιο -ήταν χαμηλότερος από την προκαταρκτική εκτίμηση για 52,4.

«Όλες οι μεγάλες χώρες του ευρώ έχασαν και πάλι σημαντική δυναμική. Η επιβράδυνση της ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας συνοδεύτηκε από ασθενέστερη άνοδο των νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, χαμηλότερες αυξήσεις τιμών και μείωση των επιχειρηματικών προσδοκιών», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στην Hamburg Commercial Bank.

Σε ένα φωτεινό σημείο, οι πιέσεις τιμών μειώθηκαν σημαντικά τον Ιούνιο με τον σύνθετο δείκτη τιμών παραγωγής να υποχωρεί στο 53,8 από 56,4, το χαμηλότερο από τον Μάρτιο του 2021.

Η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβραδύνθηκε επίσης, με τον PMI στο 53,7, υποχωρώντας από το 55,2% που είχε καταγραφεί τον Μάιο.

Σε χαμηλό πέντε μηνών ο σύνθετος δείκτης στη Γερμανία

Η δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών της Κίνας επιβραδύνθηκε σημαντικά τον Ιούνιο, αν και παρέμεινε σε περιοχή επέκτασης για έκτο διαδοχικό μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v