Πεσκόφ: Αν η Δύση ικανοποιήσει τα ρωσικά αιτήματα, θα ανανεώσουμε τη συμφωνία για τα σιτηρά

Το Κρεμλίνο δεν έχει λάβει τελική απόφαση για τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, ενώ ο ΟΗΕ ζητά την παράτασή της. «Θα ανακοινώσουμε την απόφαση την κατάλληλη στιγμή, υπάρχει ακόμα χρόνος να ικανοποιηθεί το μέρος των συμφωνιών που αφορά τη Ρωσία».

Πεσκόφ: Αν η Δύση ικανοποιήσει τα ρωσικά αιτήματα, θα ανανεώσουμε τη συμφωνία για τα σιτηρά

Η Ρωσία δεν έχει λάβει τελική απόφαση για το εάν θα παρατείνει τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, που πρόκειται να λήξει στις 17 Ιουλίου, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη δεσμεύτηκαν να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την παράτασή της.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα επίσημη απόφαση για το εάν θα παραταθεί η συμφωνία που επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία.

«Δεν έχουμε ακόμα ανακοινώσει επισήμως την απόφαση, θα την ανακοινώσουμε την κατάλληλη στιγμή», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Η Ρωσία έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει απαισιόδοξη για τις προοπτικές ανανέωσης της συμφωνίας πέραν της 17ης Ιουλίου, λόγω των εμποδίων στις δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων. Αλλά ο Πεσκόφ δήλωσε ότι υπάρχει ακόμα χρόνος μέχρι η Δύση να ικανοποιήσει αυτά τα μέρη της συμφωνίας που αφορούν τη Ρωσία.

«Υπάρχει ακόμα χρόνος να ικανοποιηθεί το μέρος των συμφωνιών που αφορά τη χώρα μας. Έως τώρα, αυτό το μέρος δεν έχει ικανοποιηθεί και, κατά συνέπεια, αυτή τη στιγμή δυστυχώς δεν υπάρχει συγκεκριμένη βάση για την παράταση της συμφωνίας», δήλωσε.

Τα Ηνωμένα Έθνη καταβάλλουν «κάθε προσπάθεια» για να διασφαλίσουν την παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά και του μνημονίου κατανόησης που αφορά τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ρωσικών λιπασμάτων και άλλων προϊόντων στις παγκόσμιες αγορές, δήλωσε σήμερα η πλέον υψηλόβαθμη αξιωματούχος του ΟΗΕ για το εμπόριο Ρεμπέκα Γκρίνσπαν.

«Χρειάζεται να συνεχίσουμε να μειώνουμε τις τιμές και να έχουμε σταθερές αγορές τροφίμων και λιπασμάτων στον κόσμο», δήλωσε η Γκρίνσπαν σε δημοσιογράφους στη Γενεύη. «Τα Ηνωμένα Έθνη δεσμεύονται στο να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για τη συνέχιση των συμφωνιών».

Η ίδια δήλωσε ότι ίσως επισκεφθεί τη Ρωσία πριν από τη λήξη της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά.

«Θα σκεφτούμε το να μεταβούμε στη Μόσχα στις ημέρες που απομένουν, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v