Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλία: Αναβάλλει και πάλι την επικύρωση της μεταρρύθμισης του ESM

Η Κάτω Βουλή ενέκρινε κυβερνητική πρόταση για αναβολή της ψηφοφορίας έως και τέσσερις μήνες, «προκαλώντας» τους εταίρους στην ΕΕ. Μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων ζητά για αντάλλαγμα η Μελόνι.

Ιταλία: Αναβάλλει και πάλι την επικύρωση της μεταρρύθμισης του ESM

Η Ιταλία ανέβαλε για άλλη μια φορά την επικύρωση της μεταρρύθμισης του ταμείου διάσωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω εντάσεις με τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κάτω Βουλή ενέκρινε σήμερα κυβερνητική πρόταση για αναβολή της ψηφοφορίας για τη μεταρρύθμιση έως και τέσσερις μήνες.

Η καθυστέρηση είναι ευπρόσδεκτη είδηση για την πρωθυπουργό Τζιόρτζια Μελόνι, η οποία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η ιταλική έγκριση θα πρέπει να συνδέεται από μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ρώμη θα χρησιμοποιήσει την επικύρωση ως διαπραγματευτικό χαρτί.

Η Ιταλία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν έχει εγκρίνει ακόμη τη μεταρρύθμιση του ESM, που δημιουργήθηκε το 2012 μετά την κρίση δημόσιου χρέους για να διασώσει χώρες της ευρωζώνης με αντάλλαγμα αυστηρές μεταρρυθμίσεις, γράφει το Bloomberg. Η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από τους εταίρους της ΕΕ να ολοκληρώσει τη διαδικασία επικύρωσης.

Η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί στο κοινοβούλιο, ωστόσο το ζήτημα έχει απασχολήσει αρκετές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένου του Μάριο Ντράγκι

Η αντίθεση της κυβέρνησης οφείλεται κυρίως στις ανησυχίες ότι το μέτρο θα πυροδοτήσει σκληρές μεταρρυθμίσεις λιτότητας για τη χώρα. Ο δεξιός συνασπισμός της Μελόνι έχει αντιταχθεί σθεναρά στην επικύρωση καθώς, εάν αλλάξει τακτική, φοβάται αντίδραση από τη βάση των τριών κομμάτων που τον υποστηρίζουν. Η Μελόνι έχει πει ότι υπό τη διακυβέρνησή της η Ιταλία δεν θα καταφύγει ποτέ στο ταμείο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v