Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επένδυση BP σε ναυτιλιακά βιοκαύσιμα από σκουπίδια

Ο πετρελαϊκός γίγαντας «ρίχνει» 10 εκατ. δολάρια στο πρότζεκτ της WasteFuel για παραγωγή 100.000 βαρελιών βιοκαυσίμων την ημέρα έως το 2030. Η βιομεθανόλη προορίζεται να αντικαταστήσει το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν τα πλοία.

Επένδυση BP σε ναυτιλιακά βιοκαύσιμα από σκουπίδια

Η BP επενδύει σε μια startup με έδρα την Καλιφόρνια που θα χρησιμοποιεί αποφάγια και άλλα απόβλητα με στόχο την παραγωγή καυσίμων χαμηλών εκπομπών.

Ο βραχίονας κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών του πετρελαϊκού γίγαντα, η bp ventures, επενδύει 10 εκατ. δολάρια στη WasteFuel, η οποία μετατρέπει τα αγροτικά απόβλητα σε βιώσιμη ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της βιομεθανόλης για τη ναυτιλία.

«Η BP δραστηριοποιείται για την παραγωγή περισσότερων βιοκαυσίμων, με στόχο να παραδίδει περίπου 100.000 βαρέλια την ημέρα έως το 2030, ώστε να συμβάλει στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες μεταφορές», δήλωσε ο Φίλιπ Σέλτσελ, αντιπρόεδρος «βιοκαυσίμων επόμενης γενιάς».

Η ναυτιλιακή βιομηχανία μεταφέρει περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου εμπορίου και είναι υπεύθυνη για σχεδόν το 3% των ανθρωπογενών εκπομπών CO2. Αυτές τις μέρες διεξάγονται συνομιλίες υψηλού επιπέδου στα κεντρικά γραφεία της παγκόσμιας ρυθμιστικής αρχής του κλάδου (ΙΜΟ) στο Λονδίνο, όπου μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να αποφασιστούν νέοι στόχοι μείωσης των εκπομπών, μεταδίδει το Bloomberg.

Η μεθανόλη συγκαταλέγεται στους κύριους διεκδικητές για την αντικατάσταση των διάφορων μορφών ναυτιλιακού πετρελαίου, στο οποίο βασίζεται σήμερα ο παγκόσμιος εμπορικός στόλος. Μπορεί να μειώσει σημαντικά τις συνολικές εκπομπές CO2, ανάλογα με τον τρόπο παραγωγής της, ενώ έχει ήδη προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις από τους ναυτιλιακούς κολοσσούς AP Moller-Maersk και CMA CGM. Ωστόσο, είναι ενεργειακά λιγότερο πυκνή από το πετρέλαιο, πράγμα που σημαίνει ότι συγκριτικά απαιτεί μεγαλύτερη αποθήκευση στο πλοίο.

Η WasteFuel επέλεξε το Ντουμπάι ως πρώτη τοποθεσία του πρότζεκτ της, δήλωσε ο CEO της startup Τρέβορ Νίλσον σε συνέντευξή του, χωρίς να διευκρινίσει λεπτομέρειες για τους μελλοντικούς όγκους της παραγωγής. Υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω επέκταση, ενώ η εταιρεία διατηρεί μνημόνιο συμφωνίας με την BP, βάσει του οποίου ο πετρελαϊκός γίγαντας θα λάβει παραχθείσα βιομεθανόλη. Η BP θα συνεργαστεί επίσης με την WasteFuel για τη βελτίωση της ποσότητας βιομεθανόλης που μπορεί να παραχθεί από τα απόβλητα.

«Νομίζω ότι τα απόβλητα του κόσμου είναι ένας τεράστιος πόρος – μια σύγχρονη, πράσινη εκδοχή αυτού που ανακάλυψε ο Τζιν Πολ Γκέτι στη Σαουδική Αραβία (σ.σ. πετρέλαιο)», είπε ο Νίλσον. «Η ζήτηση στη ναυτιλία θα είναι τεράστια».

Άλλοι επενδυτές στη WasteFuel είναι, μεταξύ άλλων, η Maersk, η Time Ventures του Μαρκ Μπένιοφ και η φιλάνθρωπος Αϊλίν Γκέτι.

«Υπάρχει μεν ευρεία ζήτηση για βιομεθανόλη, ωστόσο πιστεύουμε ότι η κύρια χρήση της WasteFuel θα αφορά τη ναυτιλία», είπε ο Νίλσον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v