Διεργασίες για συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Πιθανώς θα κυριαρχήσει το ζήτημα ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία. Συνάντηση του Τούρκου προέδρου και με τον Σουηδό πρωθυπουργό στο Βίλνιους. «Η ένταξη πλησιάζει», εκτιμά ο Στόλτενμπεργκ.

Διεργασίες για συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενδέχεται να έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα στη Λιθουανία, σύμφωνα με πηγές.

Μια σύντομης διάρκειας συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν είναι πιθανό να γίνει κατά τη διάρκεια της συνόδου και βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για τη διοργάνωσή της, τόνισε πηγή με γνώση των διεργασιών.

Μια σύντομη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών είναι πιθανή, αλλά δεν έχει ακόμη κανονιστεί, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Ερντογάν, σημειώνεται, συνεχίζει να εγείρει εμπόδια στην ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία, ενώ ο Μπάιντεν ασκεί πιέσεις για την επίλυση του ζητήματος και την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας. Το ζήτημα πιθανώς θα κυριαρχήσει σε μια ενδεχόμενη συζήτηση.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί επίσης τη Δευτέρα στο Βίλνιους με τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον σε μια προσπάθεια να αρθούν τα τουρκικά εμπόδια για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Έφτασε η ώρα να ενταχθεί στη Συμμαχία η Σουηδία», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες, συμπληρώνοντας ότι ελπίζει σε μια θετική έκβαση των συνομιλιών εγκαίρως, ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που ξεκινά την Τρίτη στη λιθουανική πρωτεύουσα.

Τετραμερής ΝΑΤΟ-Τουρκίας-Σουηδίας-Φινλανδίας

Η ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ πλησιάζει, τόνισε ο Στόλτενμπεργκ, μετά από συνάντηση που είχε με υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

«Εποικοδομητική» χαρακτήρισε την τετραμερή συνάντηση ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, δηλώνοντας:

«Πριν από έναν χρόνο, στη σύνοδο κορυφής στη Μαδρίτη, οι Σύμμαχοι συμφώνησαν να προσκαλέσουν τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν μαζί στη Συμμαχία», τόνισε, σημειώνοντας ότι από τότε η Φινλανδία και η Σουηδία εκπλήρωσαν τις δεσμεύσεις τους, στο πλαίσιο του Μνημονίου που υπέγραψαν με την Τουρκία.

«Τον Απρίλιο καλωσορίσαμε τη Φινλανδία στην οικογένεια του ΝΑΤΟ. Αυτό ήταν σημείο καμπής για την κοινή μας ασφάλεια. Τώρα ήρθε η ώρα για τη Σουηδία να ενταχθεί στη Συμμαχία», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι η Σουηδία έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, έχει άρει το εμπάργκο εξοπλισμών προς την Τουρκία και έχει αλλάξει το Σύνταγμά της για να ενισχύσει τον νόμο κατά της τρομοκρατίας.

«Στη συνάντηση όλοι συμφωνήσαμε ότι σημειώθηκε πρόοδος, ότι η πλήρης ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι προς το συμφέρον όλων των Συμμάχων και η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. «Η επικύρωση της υποψηφιότητας της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό», επανέλαβε υπενθυμίζοντας ότι όλοι οι Σύμμαχοι έχουν επικυρώσει, πλην της Τουρκίας και της Ουγγαρίας.

«Εργαζόμαστε για να πετύχουμε μια θετική απόφαση στη σύνοδο κορυφής», είπε ο Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι υπάρχει ακόμα «δουλειά» που πρέπει να γίνει. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι «η Τουρκική Εθνοσυνέλευση δεν προλαβαίνει να επικυρώσει μέχρι τη Δευτέρα» το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά «μπορούμε να έχουμε πολιτικές αποφάσεις».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v