Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθολική κληρονομιά: Το σχέδιο της ισπανικής αριστεράς που δίνει €20.000 σε κάθε 18αρη

Η ισπανική αριστερή πολιτική συμμαχία Sumar προτείνει να δίνονται €20.000 σε όσους γίνονται 18 χρονών για την προώθηση της «ισότητας ευκαιριών». Στο 0,8% του ΑΕΠ το κόστος του μέτρου που θα χρηματοδοτηθεί από φόρους σε πλουσίους.

Καθολική κληρονομιά: Το σχέδιο της ισπανικής αριστεράς που δίνει €20.000 σε κάθε 18αρη

Η αριστερή υπουργός Εργασίας της Ισπανίας, Γιολάντα Ντίαζ, πρότεινε να δίνονται σε κάθε νέο που συμπληρώνει τα 18 έτη 20.000 ευρώ, τα οποία θα μπορεί να δαπανήσει για σπουδές, κατάρτιση ή δημιουργία επιχείρησης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της συμμαχίας αριστερών κομμάτων Sumar με επικεφαλής τη Ντίαζ, η πρωτοβουλία θα κόστιζε 10 δισ. ευρώ, τα οποία θα συγκεντρωθούν με την επιβολή φόρων στους πλουσίους.

Η Sumar τόνισε ότι στόχος είναι να διασφαλιστεί η «ισότητα ευκαιριών» ανεξάρτητα από το οικογενειακό υπόβαθρο ή τα κέρδη των ανθρώπων. Οι πληρωμές, οι οποίες θα ξεκινούσαν από την ηλικία των 18 και θα συνεχίζονταν μέχρι την ηλικία των 23 ετών, θα συνοδεύονταν από διοικητική υποστήριξη για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να σπουδάσουν, να εκπαιδετούν ή να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση.

«Έχει να κάνει με το να αφήσουμε τους νέους να έχουν μέλλον και να τους δώσουμε την ευκαιρία να σπουδάσουν ή να ξεκινήσουν μια επιχείρηση χωρίς αυτό να εξαρτάται από το επώνυμό τους ή την οικογένεια από την οποία προέρχονται», είπε σύμφωνα με τη Guardian η Ντίαζ σε συγκέντρωση ξένων ανταποκριτών στη Μαδρίτη το απόγευμα της Τετάρτης.

«Γι’ αυτό προτείνουμε σνα λαμβάνουν όλοι 20.000 ευρώ όταν γίνουν 18 για να μπορέσουν να εξελιχθούν, είτε με σπουδές είτε με τη δημιουργία μιας επιχείρησης. Αυτό είναι που διακυβεύεται στις 23 Ιουλίου».

Η Ντίαζ επιβεβαίωσε ότι η πολιτική - που ονομάζεται «καθολική κληρονομιά» - θα είναι διαθέσιμη σε όλους τους νέους Ισπανούς ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση και θα χρηματοδοτείται από τη φορολόγηση των ατόμων που κερδίζουν περισσότερα από 3 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η Sumar εκτιμά ότι θα κόστιζε 0,8% του ΑΕΠ της Ισπανίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v