Σουηδία: Δικαστική απόφαση κατά του κρατικού μονοπωλίου στην πώληση αλκοόλ

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η δανέζικη Winefinder θα έπρεπε να έχει τη δυνατότητα να εμπορεύεται τα προϊόντα της στη Σουηδία, απορρίπτοντας τις καταγγελίες του κρατικής εταιρείας Systembolaget.

Σουηδία: Δικαστική απόφαση κατά του κρατικού μονοπωλίου στην πώληση αλκοόλ

Το κρατικό μονοπώλιο στη λιανική πώληση αλκοόλ στη Σουηδία δέχτηκε νομικό πλήγμα με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου η οποία μπορεί να ανοίξει το δρόμο σε ξένους διαδικτυακούς λιανοπωλητές να πουλήσουν ποτά στη σκανδιναβική χώρα.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η δανέζικη Winefinder θα έπρεπε να έχει τη δυνατότητα να εμπορεύεται τα προϊόντα της στη Σουηδία, απορρίπτοντας τις καταγγελίες του κρατικής εταιρείας Systembolaget. Η απόφαση αποτελεί ήττα για τη Systembolaget, η οποία έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα να πουλά αλκοολούχα ποτά στη Σουηδία από την ίδρυσή της το 1955.

Η Winefinder προσφέρει το κρασί της online για παράδοση κατ' οίκον σε καταναλωτές στη Σουηδία.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι αυτές οι αγορές πρέπει να θεωρηθούν ως νόμιμη ιδιωτική εισαγωγή αλκοόλ, σηματοδοτώντας το τέλος μιας μακράς νομικής μάχης κατά της εταιρείας, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της στη Σουηδία πριν από 16 χρόνια.

Ενώ το σουηδικό σύστημα για τον περιορισμό της πώλησης αλκοολούχων ποτών έχει ευρεία δημόσια και πολιτική στήριξη, έχει αντιμετωπίσει αρκετές νομικές προκλήσεις από τότε που η σκανδιναβική χώρα εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1995.

Η προσχώρηση ουσιαστικά τερμάτισε το μονοπώλιο της Systembolaget στην πώληση αλκοόλ σε εστιατόρια, και το 2003 άρθηκε η απαγόρευση της διαφήμισης κρασιού και μπύρας. Τα κόμματα που απαρτίζουν την τρέχουσα κυβέρνηση συνασπισμού έχουν επίσης υποστηρίξει το να επιτρέπεται σε παραγωγούς μικρής κλίμακας να πωλούν τα ποτά τους σε εγκαταστάσεις παραγωγής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v