Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ουκρανία εθνικοποιεί τράπεζα που ανήκει σε Ρώσους ολιγάρχες

Ετοιμάζεται για κατάσχεση της Sense Bank, βασικού δανειστή του Κιέβου, που ανήκει στο δίδυμο Ρώσων δισεκατομμυριούχων Φρίντμαν-Αβεν οι οποίοι τελούν υπό κυρώσεις.

Η Ουκρανία εθνικοποιεί τράπεζα που ανήκει σε Ρώσους ολιγάρχες

Η Ουκρανία σχεδιάζει να εθνικοποιήσει τη Sense Bank, μια από τις σημαντικές συστημικές τράπεζες που δανείζουν τη χώρα και η οποία βρίσκεται υπό ρωσική ιδιοκτησία.

Η κυβέρνηση του Κιέβου επιδιώκει να πάρει την τράπεζα από τους ιδιοκτήτες της, μεταξύ αυτών ο Μιχαήλ Φρίντμαν, ο τελευταίος εξέχων Ρώσος δισεκατομμυριούχος που βρίσκεται ακόμα στο Λονδίνο, και ο Πιοτρ Αβεν. Αμφότεροι έχουν υποστεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία, όπως δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Η κατάσχεση της τράπεζας από τις ουκρανικές αρχές αναμένεται να γίνει στα μέσα Ιουλίου, σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας λόγω ευαισθησίας της διαδικασίας.

Παλαιότερα γνωστή ως Alfa-Bank Ukraine, η Sense Bank είναι η 11η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ουκρανία από άποψη ενεργητικού. Ιδιοκτήτης της είναι η ABH Holdings με έδρα το Λουξεμβούργο.

Τον περασμένο μήνα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να κηρύττει αφερέγγυες και, εάν χρειαστεί, να εθνικοποιεί τράπεζες των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν υποστεί κυρώσεις εξαιτίας της ρωσικής εισβολής.

Η ABH Holdings δήλωσε ότι θα αμφισβητήσει οποιαδήποτε εθνικοποίηση, ενδεχομένως και σε διεθνή δικαστήρια, «προκειμένου να προστατεύσει την επένδυση και να μετριάσει τις ζημίες της».

«Ο νέος νόμος εισάγει διακρίσεις και παραβιάζει τα διεθνή πρότυπα δικαιοσύνης προς τους επενδυτές», ανέφερε προ ημερών. «Η κρατικοποίηση της Sense Bank θα είχε ως αποτέλεσμα απώλειες για τους κατόχους ομολόγων καθώς και για τους μετόχους της ABH».

Η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας τον Μάρτιο μπλόκαρε προσπάθεια του Φρίντμαν και των συνεργατών του να λάβουν άδεια για την ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας κατά 1 δισ. δολάρια και την πώλησή της σε ξένο αγοραστή.

Οι δικηγόροι του Φρίντμαν κατέθεσαν σε δικαστήριο της ΕΕ ότι η ζωή του έχει «καταστραφεί» από τις κυρώσεις. Στοιχεία της ΕΕ δείχνουν ότι ο Φρίντμαν είναι συνιδρυτής της Alfa Group, η οποία ελέγχει τη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Ρωσίας και έχει στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v