Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέλος εποχής για το Ford Fiesta μετά από 47 χρόνια

Κατασκευάστηκε στην Κολονία το τελευταίο μοντέλο. Το «κλασικό μικρό» κάνει χώρο για τη νέα ηλεκτρική εποχή της αυτοκίνησης. Πούλησε 22 εκατ. οχήματα σε όλο τον κόσμο, αφήνοντας εποχή και μεγάλους φαν...

Τέλος εποχής για το Ford Fiesta μετά από 47 χρόνια

Το τελευταίο Ford Fiesta όλων των εποχών εγκατέλειψε σήμερα Παρασκευή τη γραμμή συναρμολόγησης, σηματοδοτώντας το ιστορικό τέλος για ένα μοντέλο που πούλησε 22 εκατομμύρια οχήματα παγκοσμίως και έχει αναδειχθεί ως το αυτοκίνητο με τις περισσότερες πωλήσεις στη Βρετανία και αλλού.

Το τελευταίο μοντέλο κατασκευάστηκε στο εργοστάσιο της Κολονίας και πλέον η Ford ρίχνει αυλαία στο «κλασικό μικρό της», καθώς θα εγκαινιάσει μια νέα σειρά ηλεκτρικών οχημάτων.

«Στο πλαίσιο της ταχείας μετάβασης σ' ένα ηλεκτρικό μέλλον, η παραγωγή του Fiesta στην Κολονία θα διακοπεί στις 7 Ιουλίου και θα ξεκινήσει μια νέα εποχή», ανακοίνωσε η αυτοκινητοβιομηχανία.

Τα δύο τελευταία Fiesta δεν θα φτάσουν στα χέρια των πελατών. Το ένα θα παραμείνει στη Γερμανία και το άλλο θα εισέλθει στη συλλογή κληρονομιάς της αυτοκινητοβιομηχανίας στη Βρετανία, μεταδίδει ο Guardian.

Η ώθηση της Ford στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εντείνεται όσο πλησιάζει η απαγόρευση πωλήσεων νέων αυτοκινήτων βενζίνης και ντίζελ από το 2030, προέβλεψε η Erin Baker, διευθύντρια σύνταξης του AutoTrader. 

«Είναι το τέλος ενός εμβληματικού αυτοκινήτου. Δεδομένης της τεράστιας επιτυχίας του όλα αυτά τα χρόνια, πολλοί άνθρωποι θα απογοητευτούν με την εξέλιξη», επισήμανε.

Πλέον δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο για μικρά, φθηνά αυτοκίνητα. Αυτή τη στιγμή το Fiesta δεν είναι βιώσιμο και το ίδιο θα ισχύσει και για άλλες μάρκες.

Η αυτοκινητοβιομηχανία του Μίτσιγκαν λάνσαρε το Fiesta το 1976, σπεύδοντας να δημιουργήσει μικρότερα, πιο αποτελεσματικά αυτοκίνητα. Το μοντέλο έμελλε να γράψει ιστορία στους δρόμους για 47 ολόκληρα χρόνια, ως ένα σύγχρονο κλασικό.

Παγκοσμίως πουλήθηκαν 22 εκατομμύρια Fiesta. Με 4,8 εκατομμύρια πωλήσεις, ήταν το πιο ευπώλητο μοντέλο στη Βρετανία -και όχι μόνο- για 12 συνεχόμενα χρόνια, από το 2009 έως το 2020.

Ωστόσο, οι πωλήσεις μικρότερων αυτοκινήτων έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, έχοντας ξεπεραστεί από μεγαλύτερα σπορ οχήματα κοινής χρήσης (SUV).

Η δημοτικότητα του Fiesta, βέβαια, θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής του στους δρόμους, καθώς αναμφισβήτητα παραμένει μεγάλο φαβορί στην αγορά μεταχειρισμένων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v