Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γαλλία: Η αστυνομία μπορεί να παρακολουθεί κινητά τηλέφωνα «υπόπτων»

Υπό ποιους όρους προβλέπεται να παρακολουθούνται εξ αποστάσεως, μέσω κάμερας, μικροφώνου ή GPS ατομικών συσκευών, πιθανοί εγκληματίες. Εξαιρούνται από τον νόμο βουλευτές και άλλα ευγενή ή «ευαίσθητα» επαγγέλματα.

Γαλλία: Η αστυνομία μπορεί να παρακολουθεί κινητά τηλέφωνα «υπόπτων»

Νέο νομοσχέδιο επιτρέπει στη γαλλική αστυνομία να παρακολουθεί υπόπτους μέσω καμερών, μικροφώνων και GPS του τηλεφώνου τους και άλλων συσκευών, όπως λάπτοπ και οχημάτων.

Οι συσκευές θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν εξ αποστάσεως ώστε να καταγράψουν εικόνες και ήχους υπόπτων για σοβαρά εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο νέος νόμος θα μπορεί να εφαρμόζεται μόνο όταν ένα άτομο είναι ύποπτο για έγκλημα που επισύρει ποινή κάθειρξης άνω των 10 ετών και για χρονικό διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τους 6 μήνες.

Προκειμένου να εφαρμοστεί το μέτρο, θα απαιτείται δικαστικό ένταλμα, ενώ ο νόμος αποκλείει συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες από την παρακολούθηση, όπως γιατρούς, δημοσιογράφους, δικηγόρους, δικαστές και βουλευτές.

Σημειώνεται ότι, μετά από μια σειρά συντονισμένων θανατηφόρων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι το Νοέμβριο του 2015, η χώρα έχει θεσπίσει αυστηρότερους νόμους παρακολούθησης, παραβιάζοντας ανθρώπινα δικαιώματα, όπως διατείνονται οργανώσεις που μάχονται υπέρ των βασικών κοινωνικών ελευθεριών.

Παρά τις διαμαρτυρίες, ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης Ερίκ Ντουπόν-Μορετί υποστηρίζει ότι οι νέες ρυθμίσεις θα επηρεάσουν μόνο κάποιες δεκάδες περιπτώσεις τον χρόνο. «Είμαστε μακριά ακόμη από τον απολυταρχισμό του "1984" (ενν. το έργο του Οργουελ)», δηλώνει, προσθέτοντας ότι «με τον νέο νόμο θα σωθούν ανθρώπινες ζωές».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v