Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σάμερς: Δεν τελείωσε η Fed με τα επιτόκια, sell off στα ομόλογα

«Αν η Fed θέλει να δει τον πληθωρισμό να επιστρέφει στον στόχο της, θα πρέπει να αυξήσει αρκετά τα επιτόκια ώστε, κάποια στιγμή, η οικονομία να υποστεί ύφεση», εκτιμά ο πρώην αμερικανός ΥΠΟΙΚ.

Σάμερς: Δεν τελείωσε η Fed με τα επιτόκια, sell off στα ομόλογα
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής του Χάρβαρντ Λόρενς Σάμερς

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λόρενς Σάμερς προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υπάρχει μεταξύ των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής η αίσθηση ότι έχουν πετύχει κάτι σε ότι αφορά τη μείωση του πληθωρισμού και προέβλεψε περαιτέρω sell off στα ομόλογα καθώς οι επενδυτές προσαρμόζονται στην ανάγκη για περισσότερη νομισματική σύσφιξη.

«Κανείς δεν πίστευε ποτέ ότι ήμασταν μια χώρα με υποκείμενο πληθωρισμό 8%,» είπε ο Σάμερς στην εκπομπή «Wall Street Week» του Bloomberg Television. «Επομένως, το γεγονός ότι ο ρυθμός έχει μειωθεί δεν πρέπει να συγχέεται με το να λέμε ότι «μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι βρισκόμαστε σε έναν δρόμο που όλα αυτά είναι εντάξει».

Ο Σάμερς μίλησε ώρες μετά την έκθεση της Παρασκευής για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, την οποία χαρακτήρισε ως «καυτή» σειρά αριθμών, με αύξηση μισθολογίων κατά 209.000 τον Ιούνιο που ουσιαστικά ήταν διπλάσια από την αύξηση του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ. Η ανακοίνωση έδειξε επίσης μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση στους μισθούς, στο 4,4% για το έτος έως τον Ιούνιο.

Οι αποδόσεις του διετούς ομολόγου έφθασαν την Πέμπτη στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007, ξεπερνώντας το 5%, ενώ οι αποδόσεις πενταετίας κατευθύνθηκαν προς τα υψηλά του 2007 που έφθασαν τον Οκτώβριο. Οι αγορές εκτιμούν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον για άλλη μια φορά φέτος.

Περαιτέρω «προσαρμογή»

«Έχετε δει μια κατάλληλη προσαρμογή των μεσοπρόθεσμων επιτοκίων σε αυτήν την πραγματικότητα» της ανάγκης της Fed να κάνει περισσότερα, είπε ο Σάμερς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και αμειβόμενος συνεργάτης στο Bloomberg TV. "Η καλύτερη εικασία μου είναι ότι θα δείτε περαιτέρω προσαρμογές καθώς τα δεδομένα συνεχίζουν να έρχονται."

Την επόμενη εβδομάδα, τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή προβλέπεται να δείξουν πτώση, με την έρευνα του Bloomberg να υποδηλώνει επί του παρόντος ρυθμό 3,1% για τον Ιούνιο. Αυτό είναι χαμηλότερο από το 4% τον Μάιο και την κορύφωση πάνω από 9% τον Ιούνιο του 2022. Ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, αναμένεται στο 5%.

«Δεδομένου ότι δεν είχαμε ακόμη σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι εξακολουθούμε να έχουμε πληθωρισμό πολύ πάνω από τον στόχο», είπε ο Σάμερς.

Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, η καλύτερη εικασία πρέπει να είναι ότι «αν η Fed θέλει να δει τον πληθωρισμό να επιστρέφει στον στόχο της, θα πρέπει να αυξήσει αρκετά τα επιτόκια ώστε, κάποια στιγμή, η οικονομία να υποστεί ύφεση», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v