Ο Μπάιντεν αναχωρεί για περιοδεία στην Ευρώπη

Προορισμός η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, με σταθμούς και σε Βρετανία-Φινλανδία. Συνάντηση με Κάρολο και Σούνακ, την ώρα που εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις για την αμερικανική πρωτοβουλία να σταλούν επικίνδυνα πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν αναχωρεί για περιοδεία στην Ευρώπη

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναχώρησε σήμερα για τη Βρετανία, όπου θα συναντήσει τον βασιλιά Κάρολο πριν μεταβεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Το αμερικανικό προεδρικό αεροσκάφος απογειώθηκε από τη στρατιωτική βάση στο Ντέλαγουερ. Αύριο θα γίνει η συνάντηση των δύο ανδρών στο Κάστρο του Ουίνδσορ, για πρώτη φορά μετά τη στέψη του Καρόλου Γ' ως μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου. Αναμένεται συνομιλήσουν κυρίως για περιβαλλοντικά ζητήματα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Στη συνέχεια, ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούναν στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Ωστόσο, το επίκεντρο της περιοδείας Μπάιντεν είναι η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ την Τρίτη και την Τετάρτη στο Βίλνιους, όπου τα κράτη μέλη της Συμμαχίας θα συζητήσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία ενάντια στη ρωσική εισβολή.

Παράλληλα, ο Δημοκρατικός πρόεδρος ελπίζει να αδράξει την ευκαιρία και να πείσει την Τουρκία να άρει το βέτο της για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, έχει δηλώσει ότι δεν θα ενδώσει στα αιτήματα για ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία.

Τελικός σταθμός της περιοδείας του θα είναι η Φινλανδία, το νεότερο μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας

Η διπλωματική του περιοδεία πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά την έντονα αμφισβητούμενη απόφαση της Ουάσινγκτον να προμηθεύσει το Κίεβο με πυρομαχικά διασποράς, η χρήση των οποίων απαγορεύεται από τα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά τα οποία ΗΠΑ συνεχίζουν να χρησιμοποιούν.

Η Βρετανία, η Ισπανία και ο Καναδάς είναι μεταξύ των χωρών που εξέφρασαν ανησυχία για την προμήθεια των βομβών διασποράς, οι οποίες απαγορεύονται ευρέως λόγω του κινδύνου που συνιστούν για τους αμάχους.

Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν την αποστολή πυρομαχικών διασποράς στην Ουκρανία την Παρασκευή, στο πλαίσιο πακέτου στρατιωτικής βοήθειας αξίας 800 εκατ. δολαρίων.

Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι κατέληξε στην «πολύ δύσκολη απόφαση» καθώς στην Ουκρανία «εξαντλούνται τα πυρομαχικά».

Η Γερμανία εξέφρασε την κατανόησή της στην αμερικανική θέση.

Οι ανησυχίες αφορούν κυρίως το ποσοστό αστοχίας. Οι βόμβες που δεν έχουν εκραγεί μπορεί να μείνουν στο έδαφος για χρόνια και στη συνέχεια να εκραγούν αδιακρίτως.

Η Ουκρανία έχει υποσχεθεί ότι τα όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν σε περιοχές αμάχων και ότι θα παρακολουθεί τη χρήση τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v