Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πονοκέφαλος για ΕΚΤ οι νέες αποφάσεις για τα επιτόκια

«Η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής είναι πολύ αβέβαιη», επισημαίνει η επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Πονοκέφαλος για ΕΚΤ οι νέες αποφάσεις για τα επιτόκια

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπό την Κριστίν Λαγκάρντ (φωτ.) αντιμετωπίζει μια δύσκολη δουλειά αναφορικά με την απόφαση πότε θα σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια, επειδή είναι δύσκολο να μετρηθεί ο αντίκτυπος της σύσφιξης, δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Η Clare Lombardelli σημείωσε στο Bloomberg Television ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές μετά τον τελευταίο κύκλο του αυξανόμενου κόστους δανεισμού, όπως το υψηλότερο ποσοστό δανείων σταθερού επιτοκίου, καθιστούν δύσκολη την αξιολόγηση των επιπτώσεων στην πραγματική οικονομία. Αυτό θολώνει την εικόνα για τους κεντρικούς τραπεζίτες.

«Η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής είναι πολύ αβέβαιη», είπε σε συνέντευξή της. «Είναι αρκετά δύσκολο να κρίνουμε τον αντίκτυπο και πότε θα είναι το μέγιστο σημείο αυτού του αντίκτυπου».

Η Lombardelli είπε ότι η πρόκληση είναι ιδιαίτερα μεγάλη στην τρέχουσα συγκυρία στην Ευρώπη, επειδή ακόμη και όταν η μέτρηση του πληθωρισμού μειώνεται, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη ισχύς στις πιέσεις του δομικού πληθωρισμού (σ.σ. μέτρηση που δεν λαμβάνει υπόψη ασταθή στοιχεία όπως η ενέργεια).

Αυτό είναι ένα βασικό σημείο διαμάχης για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, οι οποίοι έχουν δώσει σήμα για μια αύξηση επιτοκίων αργότερα αυτόν τον μήνα, χωρίς καμία πραγματική υπόδειξη για το τι θα ακολουθήσει. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v