Ο Λευκός Οίκος δίνει τα F-16 στην Τουρκία

Η κίνηση θα γίνει σε συνεννόηση με το Κογκρέσο, δηλώνει ο σύμβουλος ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν. Ο Μπομπ Μενέντεζ διαμηνύει πως θα αποφασίσει από βδομάδα.

Ο Λευκός Οίκος δίνει τα F-16 στην Τουρκία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα προχωρήσει στη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία σε συνεννόηση με το Κογκρέσο, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

Μιλώντας ενόψει της συνόδου κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ που πρόκειται να ξεκινήσει αργότερα εντός της ημέρας στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας Βίλνιους, ο Σάλιβαν είπε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «ήταν ξεκάθαρος ότι υποστηρίζει τη μεταφορά».

«Δεν έχει θέσει επιφυλάξεις σε αυτό... Σκοπεύει να προχωρήσει με αυτή τη μεταφορά», είπε.

Ο Σάλιβαν δεν έδωσε λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα.

Αργά τη Δευτέρα, θυμίζει το Reuters, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε να στείλει προς ψήφιση στο κοινοβούλιό του την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ορισμένοι εταίροι του ΝΑΤΟ πιστεύουν ότι η Τουρκία, η οποία ζήτησε τον Οκτώβριο του 2021 να αγοράσει μαχητικά F-16 της Lockheed Martin Corp αξίας 20 δισ. δολαρίων και 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της, χρησιμοποίησε το θέμα της Σουηδίας για να πιέσει την Ουάσιγκτον στο θέμα των αεροσκαφών.

Μενέντεζ: Το συζητάω

Ο πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, ο Δημοκρατικός Μπομπ Μενέντεζ, δήλωσε χθες Δευτέρα πως καταγράφεται προσωρινή «κάμψη» της «επιθετικότητας» της Τουρκίας «έναντι των γειτόνων της», προσθέτοντας ότι διεξάγει συνομιλίες με την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν όσον αφορά τη στάση του ως προς τη δυνητική πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα.

Ο κ. Μενέντεζ τόνισε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως καθώς συνεχίζει να διατηρεί τις ανησυχίες του για την Τουρκία, θα αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα αν θα άρει τις επιφυλάξεις του όσον αφορά την πώληση.

Έκανε τη δήλωση αυτή την ημέρα που ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε να προωθήσει στο τουρκικό κοινοβούλιο την επικύρωση του πρωτοκόλλου για την ένταξη της Σουηδίας στο NATO.

Ερωτηθείς αν η συγκεκριμένη εξέλιξη, που η Ουάσιγκτον θεωρεί μείζονα πρόοδο, θα τον ωθήσει να άρει τις επιφυλάξεις του για την πώληση των μαχητικών, ο κ. Μενέντεζ απάντησε: «Διεξάγουμε συνομιλίες με την κυβέρνηση». Πρόσθεσε ότι «αν (η κυβέρνηση Μπάιντεν) μπορέσει να βρει τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλιστεί ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας έναντι των γειτόνων της θα τερματιστεί, και καταγράφεται κάμψη της τους τελευταίους μήνες, θα είναι σπουδαίο, όμως αυτό θα πρέπει να γίνει μόνιμη πραγματικότητα».

Ακόμη, ο γερουσιαστής Μενέντεζ είπε πως θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να «ενισχυθεί η ασφάλεια της Ελλάδας» και να εξασφαλιστούν «διαβεβαιώσεις όσον αφορά μελλοντικές ενέργειες».

Ερωτηθείς πότε θα αποφασίσει ποια στάση θα τηρήσει ως προς την πώληση των F-16 στην Τουρκία, ο κ. Μενέντεζ απάντησε ότι «πιθανόν» θα το κάνει, αν αυτό είναι «εφικτό», μέσα «στην επόμενη εβδομάδα».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v