Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεκόρ χτύπησε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας 

Ανήλθε στα 7,9 δισ. δολάρια το πρώτο πεντάμηνο, ανεβάζοντας το σύνολο για φέτος στα $37,7 δισ., σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.

Ρεκόρ χτύπησε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας διευρύνθηκε σε επίπεδο ρεκόρ τους πρώτους πέντε μήνες του 2023, σύμφωνα με νέα στοιχεία που υπογραμμίζουν την τεράστια πρόκληση για τη νέα ομάδα οικονομικής διαχείρισης της χώρας.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών για τον Μάιο ανήλθε στα 7,9 δισ. δολάρια, ανεβάζοντας το σύνολο για φέτος στα 37,7 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.

Το έλλειμμα είχε αυξηθεί ραγδαία ενόψει των γενικών εκλογών του Μαΐου, καθώς η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσιονομικής τόνωσης. Η ισχυρή εγχώρια ζήτηση και η λίρα, που τότε θεωρούνταν υπερτιμημένη, οδήγησαν τις εισαγωγές να ξεπεράσουν τις εξαγωγές.

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα. Η Τουρκία έχει ήδη επιτρέψει στη λίρα να υποτιμηθεί περίπου 20% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v