«Ευχαριστώ» Μπάιντεν σε Ερντογάν για το «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

«Σας ευχαριστώ για τη διπλωματία και το θάρρος σας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στον Τούρκο ομόλογό του, που ήρε το βέτο για τη σκανδιναβική χώρα. «Κάναμε βήμα προς τα μπρος», απάντησε ο Ερντογάν. Χαλαρή κουβέντα και αβρότητες.

«Ευχαριστώ» Μπάιντεν σε Ερντογάν για το «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

«Σ' αυτή την ιστορική Σύνοδο πιστεύω ότι επιλύουμε πολλά ζητήματα. Κι εσείς την κάνατε πιο ιστορική με τη συμφωνία που πετύχατε χθες με τη Σουηδία. Αυτή η Σύνοδος αποτελεί επιβεβαίωση της προσήλωσής μας στην άμυνα και αποτροπή στο ΝΑΤΟ», είπε ο Τζο Μπάιντεν.

Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε: «Νομίζω είναι η κρίσιμη στιγμή που πρέπει να συναντηθούν για τις περαιτέρω διαβουλεύσεις οι ηγέτες των κρατών. Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι η σημερινή μας συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ είναι το πρώτο βήμα προς τα μπρος. Οι συναντήσεις μας πριν απ’ αυτήν ήταν απλώς η προθέρμανση. Τώρα, όμως, εγκαινιάζουμε μια νέα διαδικασία».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του για το «θάρρος» που επέδειξε εγκαταλείποντας την εναντίωσή του στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Στη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ο Μπάιντεν χαιρέτισε τη θετική κατάληξη μιας σημαντικής διπλωματικής προσπάθειας, στόχος της οποίας ήταν να σταματήσει ο Ερντογάν να μπλοκάρει την υποψηφιότητα της Σουηδίας.

«Σας ευχαριστώ για τη διπλωματία σας και το θάρρος σας. Και σας ευχαριστώ για την ηγεσία σας», είπε ο Μπάιντεν απευθυνόμενος στον Ερντογάν.

Ο Μπάιντεν είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον Ερντογάν και την Κυριακή επί μία ώρα, ενώ βρισκόταν μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος που τον μετέφερε στην Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο και να αποφευχθεί μια αποτυχία της συνόδου στο Βίλνιους, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος, που χάρισε μια διπλωματική νίκη στον Τζο Μπάιντεν, ευχήθηκε στον Αμερικανό πρόεδρο «καλή τύχη» στην εκστρατεία επανεκλογής του το 2024.

«Τώρα ετοιμάζεστε για τις επερχόμενες εκλογές», είπε ο Ερντογάν στον Μπάιντεν όταν συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

«Θα ήθελα να επωφεληθώ της ευκαιρίας για να σας ευχηθώ καλή τύχη».

Ο Μπάιντεν, γελώντας, απάντησε: «Ευχαριστώ. Ανυπομονώ να συναντηθώ μαζί σας τα επόμενα πέντε χρόνια».

Η χαλαρή και φιλική κουβέντα των δύο ηγετών μπροστά στους δημοσιογράφους καταδεικνύει μια στροφή στις ενίοτε τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων, γράφει το Reuters, καθώς ο Ερντογάν εγκατέλειψε την αντίθεσή του στην προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία, κάνοντας βήματα φιλικά προς τις ΗΠΑ που πιθανώς αναστατώνουν τη Ρωσία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v