Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΗΕ: Καλεί τη Ρωσία να σεβαστεί το ανθρωπιστικό δίκαιο στην Ουκρανία

Αυθαίρετες κρατήσεις, βασανιστήρια και σεξουαλική βία σε βάρος αμάχων, καταγγέλει έκθεση του οργανισμού που δημοσιεύθηκε πριν από δύο εβδομάδες.

ΟΗΕ: Καλεί τη Ρωσία να σεβαστεί το ανθρωπιστικό δίκαιο στην Ουκρανία

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να σεβαστεί το ανθρωπιστικό δίκαιο αφού αναφέρθηκε σε στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σε έκθεση πριν από δύο εβδομάδες για αυθαίρετες κρατήσεις, βασανιστήρια και σεξουαλική βία σε βάρος αμάχων στην Ουκρανία.

Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα στην Ουκρανία κατέγραψε την αυθαίρετη κράτηση 900 και πλέον αμάχων από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του 2022 έως τις 23 Μαΐου φέτος και τις εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες 77 εξ αυτών.

«Πάνω από το 90% των συλληφθέντων που κρατούνται από τη Ρωσική Ομοσπονδία, με τους οποίους καταφέραμε να μιλήσουμε, δήλωσε ότι έχει υποστεί βασανιστήρια και κακομεταχείριση –συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας σε κάποιες περιπτώσεις— από το ρωσικό προσωπικό ασφαλείας», δήλωσε ο Τουρκ στο Συμβούλιο, το μοναδικό σώμα στο οποίο κυβερνήσεις συνεδριάζουν για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.

«Αυτά τα ευρήματα είναι σοκαριστικά. Απαιτούν συγκεκριμένα μέτρα από τη Ρωσική Ομοσπονδία προκειμένου να δοθούν οδηγίες και να διασφαλιστεί ότι το ρωσικό προσωπικό συμμορφώνεται με τα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα και το ανθρωπιστικό δίκαιο».

Δεν υπήρξε άμεσα σχόλιο από τη ρωσική μόνιμη αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, αν και η Ρωσία αρνείται ότι διαπράττει φρικαλεότητες και ότι στοχοθετεί σκοπίμως αμάχους.

Η Ουκρανία έδωσε στους ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών πλήρη πρόσβαση με την εξαίρεση ενός περιστατικού, ανέφερε η έκθεση, ενώ η Ρωσία δεν παρείχε καμία πρόσβαση σε συλληφθέντες παρά τα συνεχή αιτήματα.

Ο Τούρκ δήλωσε ότι το γραφείο του έχει επίσης καταγράψει κάποιες παραβιάσεις που διαπράχθηκαν από την Ουκρανία.

«Βρήκαμε επίσης ότι ουκρανικό προσωπικό σε ανεπίσημα σημεία κράτησης ή --σε πολύ μικρότερο ποσοστό-- σε επίσημες εγκαταστάσεις προφυλάκισης, επιδόθηκε σε βασανιστήρια ή κακομεταχείριση, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας, κυρίως με τη χρήση απειλών», δήλωσε ο Τουρκ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v