Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα αποπνικτικά καλοκαίρια στέλνουν τους τουρίστες σε πιο δροσερές χώρες

Αλλάζουν οι συνήθειες. Πτώση 10% στη Μεσόγειο. Εικόνες με τουρίστες που μεταφέρθηκαν με αεροπλάνο από ιταλικές παραλίες ή με ασθενοφόρα από την Ακρόπολη κατακλύζουν την Ευρώπη.

Τα αποπνικτικά καλοκαίρια στέλνουν τους τουρίστες σε πιο δροσερές χώρες

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού στη νότια Ευρώπη θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια μόνιμη αλλαγή στις τουριστικές συνήθειες, με περισσότερους ταξιδιώτες να επιλέγουν πιο δροσερούς προορισμούς ή να κάνουν τις διακοπές τους την άνοιξη ή το φθινόπωρο, για να αποφύγουν την υπερβολική ζέστη, προβλέπουν τουριστικοί φορείς και ειδικοί.

Οπως σημειώνει το Reuters, τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC) δείχνουν ότι ο κόσμος που θα ταξιδέψει στην περιοχή της Μεσογείου από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο έχει ήδη μειωθεί κατά 10% σε σύγκριση με πέρυσι, όταν οι καυτές καιρικές συνθήκες οδήγησαν σε ξηρασίες και πυρκαγιές.

Εν τω μεταξύ, προορισμοί όπως η Τσεχία, η Δανία, η Ιρλανδία και η Βουλγαρία έχουν ανέβει.

«Εκτιμούμε ότι οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες στο μέλλον θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις επιλογές των ταξιδιωτών στην Ευρώπη», δήλωσε ο Miguel Sanz, επικεφαλής της ETC.

Μια έκθεση του οργανισμού δείχνει επίσης ότι το 7,6% των ταξιδιωτών βλέπουν πλέον τα ακραία καιρικά φαινόμενα ως κύρια ανησυχία για ταξίδια μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν ακόμη ακυρώσεις

Η ζήτηση για ταξίδια έχει εκτοξευθεί ξανά αυτό το καλοκαίρι, καθώς οι τουρίστες αφήνουν πίσω τους χρόνια περιορισμών πανδημίας ενώ οι ταξιδιωτικές εταιρείες λένε ότι η ζέστη δεν έχει προκαλέσει πολλές ακυρώσεις -ακόμη.

Ειδικά οι Βρετανοί έχουν κλείσει λιγότερες διακοπές στη χώρα τους και περισσότερες στη Μεσόγειο, συχνά πολλούς μήνες νωρίτερα, καθώς συνεχίζουν να λαχταρούν αποδράσεις στην παραλία μετά το lockdown, δήλωσε ο Sean Tipton του βρετανικού ομίλου ταξιδιωτικών πρακτόρων ABTA.

Αλλά αυτή η ισορροπία θα μπορούσε να αλλάξει καθώς οι καύσωνες πρόκειται να γίνουν πιο εξαντλητικοί. Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η κλιματική αλλαγή, που προκαλείται από τις εκπομπές CO2 από την καύση ορυκτών καυσίμων, θα κάνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα πιο συχνά, πιο σοβαρά και πιο θανατηφόρα.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι οι θερμοκρασίες την ερχόμενη εβδομάδα μπορεί να ξεπεράσουν το τρέχον ρεκόρ της Ευρώπης των 48,8 βαθμών Κελσίου, που σημειώθηκε στη Σικελία τον Αύγουστο του 2021, εγείροντας φόβους για θανάτους από ζέστη όπως πέρυσι.

Ιστορίες τουριστών που μεταφέρθηκαν με αεροπλάνο από τις ιταλικές παραλίες ή απομακρύνθηκαν με ασθενοφόρα από την Ακρόπολη της Αθήνας έχουν κατακλύσει τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες εβδομάδες.

«Η πρόσφατη έρευνά μας δείχνει μείωση του αριθμού των ατόμων που ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν τον Αύγουστο, τον μήνα αιχμής, ενώ περισσότεροι Ευρωπαίοι σκέφτονται να κάνουν φθινοπωρινά ταξίδια», είπε ο Sanz.

Αλλάζει η τάση στη νότια Ευρώπη

Τουρίστες στη Ρώμη είπαν στο Reuters ότι θα το σκεφτούν αν θα ξανακάνουν κράτηση για ένα ταξίδι ξανά εκεί τον Ιούλιο, καθώς προσπαθούσαν να πιουν αρκετό νερό, να παραμείνουν δροσεροί και να βρουν κλιματιζόμενα μέρη για να ξεκουραστούν.

«Θα ερχόμουν ξανά, όταν κάνει πιο κρύο. Μόνο τον Ιούνιο, τον Απρίλιο», είπε η Dalphna Niebuhr, μια Αμερικανίδα τουρίστρια που είχε πάει διακοπές με τον σύζυγό της στη Ρώμη αυτή την εβδομάδα, προσθέτοντας ότι η ζέστη έκανε την επίσκεψή της «μίζερη».

Αυτά είναι άσχημα νέα για την οικονομία της Ιταλίας, η οποία παίρνει στήριξη από την έντονη καλοκαιρινή κίνηση.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Ιταλίας προειδοποίησε σε έκθεση φέτος ότι οι ξένοι τουρίστες στο μέλλον θα ταξιδεύουν περισσότερο την άνοιξη και το φθινόπωρο και θα επιλέγουν πιο δροσερούς προορισμούς.

«Το ισοζύγιο θα είναι αρνητικό, επίσης επειδή μέρος των Ιταλών τουριστών θα συμβάλει στη ροή του διεθνούς τουρισμού σε λιγότερο ζεστές χώρες», αναφέρεται στην έκθεση.

Κάποιοι ελπίζουν ότι η αλλαγή θα είναι απλώς μια μετατόπιση της κίνησης, όχι μια μείωση.

Ασθενοφόρα στην Ακρόπολη

Στην Ελλάδα, όπου οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 87,5% σε ετήσια βάση από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, ο υπερπληθυσμός το καλοκαίρι έχει ταλαιπωρήσει τουριστικά σημεία όπως η Μύκονος.

Τα αυξημένα ταξίδια τον χειμώνα, την άνοιξη και το φθινόπωρο θα μπορούσαν να λειτουργήσουν διευκολυντικά γι' αυτό το πρόβλημα και να αντισταθμίσουν μια πιθανή καλοκαιρινή επιβράδυνση, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος.

Οι ελληνικές αρχές έκλεισαν την Ακρόπολη τις ώρες που είχε τη μεγαλύτερη ζέστη την Παρασκευή, για να προστατεύσουν τους τουρίστες, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Στην Ισπανία, αναμένεται υψηλή ζήτηση διακοπών σε παραθαλάσσιους προορισμούς στα βόρεια της χώρας και σε τουριστικά νησιά, όπου οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες τείνουν να είναι πιο χαμηλές, σύμφωνα με έκθεση της εθνικής τουριστικής ένωσης Exceltur.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v