Βρετανία: Άμεση απέλαση στους παράτυπους μετανάστες

Το σκληρό αντιμεταναστευτικό νομοσχέδιο πήρε τελικά το «πράσινο» φως από τη Βουλή των Λόρδων. Τι προβλέπει, ποιες οι αντιδράσεις. Αποστολή των αιτούντων άσυλο στη... Ρουάντα.

Βρετανία: Άμεση απέλαση στους παράτυπους μετανάστες

Ο «Νόμος για την Παράτυπη Μετανάστευση» (The Illegal Migration Bill) παρουσιάστηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 7 Μαρτίου. Παρά τις αποδοκιμασίες από βουλευτές, φιλανθρωπικές οργανώσεις, ακόμα και από την εκκλησία της Αγγλίας για «απάνθρωπες» πρακτικές, έγινε δεκτός από τους βουλευτές και τελικά εγκρίθηκε, όπως προβλέπεται, από τη Βουλή των Λόρδων.

Εκεί παρέμεινε δύο μήνες και τρεις εβδομάδες. Αρκετοί Βρετανοί σχολιαστές θεωρούσαν πιθανό σενάριο ακόμα και να μπλοκαριστεί το νομοσχέδιο από τους Λόρδους. Ο λόγος, οι πολλές παρατηρήσεις και αλλαγές που επιζητούσαν, σε μια προσπάθεια να γίνει πιο «ελαστικός» προς τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Τελικά, μετά από μια μακρά διαδικασία ψήφισης που ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας και διήρκησε μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης, πήρε το πράσινο φως. Αυτό σημαίνει ότι παραμένει μόνο η τυπική έγκριση του βασιλιά ώστε να γίνει και επίσημα νόμος του βρετανικού κράτους.

Τι σημαίνει ο νέος βρετανικός νόμος για τους μετανάστες

Ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Εσωτερικών να απελάσει αυτόματα - χωρίς καμία διαδικασία - όποιον άνθρωπο εισέρχεται παράτυπα στη χώρα. Δηλαδή πλέον δεν θα υφίσταται η έννοια «αιτούντες άσυλο», καθώς κανείς δεν θα μπορεί να κάνει αίτημα ασύλου αν έχει επιλέξει να εισέλθει μέσω παράνομης διαδρομής.

Οι επικριτές του νόμου, μεταξύ άλλων, έχουν δηλώσει ότι η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιες είναι οι νόμιμες οδοί για τους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι μπορεί να έρχονται από μια κοινώς αποδεκτή επικίνδυνη χώρα.

Η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη από την κυβέρνηση. Το μόνο που είναι γνωστό είναι πως το αρμόδιο υπουργείο έχει κάνει συμφωνία με τη Ρουάντα, η οποία θα λειτουργεί ως μεσάζων. Δηλαδή θα υποδέχεται όσους απελαύνονται και θα λειτουργεί ως χώρα αιτήσεων ασύλου. Παράλληλα, η κυβέρνηση ψάχνει για αντίστοιχες συμφωνίες και με άλλες παρόμοιες τρίτες «ασφαλείς» χώρες.

Είναι μια νίκη για τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, ο οποίος επέμενε πως η εφαρμογή του νόμου είναι το βασικό κλειδί ώστε να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές. Σύμφωνα με τον ίδιο και τα μέλη της κυβέρνησης, θα αποτρέψει τους διακινητές και τους μετανάστες να κάνουν το ταξίδι από το Κανάλι της Μάγχης.

Μέχρι την τελική ψήφιση, πάντως, η νύχτα ήταν έντονη στη Βουλή των Λόρδων. Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα, τις τελευταίες ημέρες υπήρξε ένα κοινοβουλευτικό πινγκ-πονγκ μεταξύ αυτών και των Βρετανών βουλευτών.

Αυτό αφορούσε κυρίως τις αλλαγές που επιζητούσαν οι Λόρδοι, όπως ο μέγιστος χρόνος κράτησης των παιδιών ή η δυνατότητα των μεταναστών να μηνύσουν τους διακινητές στα βρετανικά δικαστήρια. Τα αιτήματα όμως απορρίφθηκαν.

Πλωτή εξέδρα φιλοξενίας στο Πόρτλαντ

Την ίδια ώρα, σήμερα το πρωί έδεσε στο λιμάνι του Πόρτλαντ η πρώτη πλωτή εξέδρα φιλοξενίας με το όνομα BibbyStockholm. Σε αυτή προβλέπεται να φιλοξενηθούν 500 μετανάστες, μόνο ενήλικες άνδρες, οι οποίοι θα μπορούν να παραμείνουν στην εγκατάσταση από τρεις έως έξι μήνες.

Κάτοικοι της περιοχής, πριν καν φτάσει η εξέδρα, είχαν συγκεντρωθεί στην αποβάθρα καθώς αντιτίθενται στην εγκατάσταση. Κάποιοι είτε επειδή δεν θέλουν τους μετανάστες εκεί και άλλοι επειδή θεωρούν «απάνθρωπη» τη μεταχείριση.

Όπως και να 'χει, τον επόμενο μήνα αναμένεται να εγκατασταθούν οι πρώτοι 50, καθώς οι δομές φιλοξενίας είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το συγκεκριμένο σχέδιο θα μειώσει το κόστος των Βρετανών φορολογούμενων, οι οποίοι δίνουν 6 εκατομμύρια λίρες την ημέρα ώστε να παραμένουν οι αιτούντες άσυλο, κυρίως σε ξενοδοχεία της χώρας.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v