Ισπανία: Πρόστιμο €194 εκατ. σε Amazon και Apple από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Η ισπανική αρχή αποφάνθηκε ότι τον Οκτώβριο του 2018 οι δύο αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί συμφώνησαν να περιορίσουν την πώληση προϊόντων Apple στις ισπανικές ιστοσελίδες της Amazon από άλλους μεταπωλητές

Ισπανία: Πρόστιμο €194 εκατ. σε Amazon και Apple από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Η Eπιτροπή Ανταγωνισμού της Ισπανίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι επέβαλε πρόστιμο ύψους 194 εκατ. ευρώ στην Amazon και την Apple για συμπαιγνία στην πώληση προϊόντων που «περιόρισε τον ανταγωνισμό», σύμφωνα με δήλωση της ρυθμιστικής αρχής.

Η αρχή, γνωστή ως CNMC, αποφάνθηκε ότι τον Οκτώβριο του 2018 οι δύο αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί συμφώνησαν να περιορίσουν την πώληση προϊόντων Apple στις ισπανικές ιστοσελίδες της Amazon από άλλους μεταπωλητές, μια κίνηση που μείωσε δραστικά τον ανταγωνισμό.

«Πάνω από το 90% των μεταπωλητών που χρησιμοποίησαν τον ιστότοπο της Amazon στην Ισπανία για να πουλήσουν προϊόντα της Apple αποκλείστηκαν από την κύρια διαδικτυακή αγορά της Ισπανίας» δήλωσε η ρυθμιστική αρχή. Μόνο επιλεγμένοι μεταπωλητές που επέλεξε η Apple είχαν τη δυνατότητα να πουλήσουν τα προϊόντα της εταιρείας στο Amazon.es, σύμφωνα με την ισπανική αρχή ανταγωνισμού.

Ενώ στην Amazon επιβλήθηκε πρόστιμο 50,5 εκατ. ευρώ, στην Apple επιβλήθηκε πρόστιμο 143,6 εκατ. ευρώ. Οι δύο εταιρείες έχουν πλέον δύο μήνες για να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης.

Σε μια δήλωση στο Reuters, εκπρόσωπος της Amazon είπε: «Απορρίπτουμε την πρόταση της CNMC ότι η Amazon επωφελείται από τον αποκλεισμό των πωλητών από την αγορά της, καθώς το επιχειρηματικό μας μοντέλο εξαρτάται ακριβώς από την επιτυχία των εταιρειών που πωλούν μέσω της Amazon».

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο εταιρείες τιμωρούνται με σημαντικά πρόστιμα από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές για αθέμιτη ανταγωνιστική συμπεριφορά.

Πέρυσι, η Γαλλία επέβαλε πρόστιμο στην 371,6 εκατ. ευρώ στην Apple και τον Δεκέμβριο του 2021 η Ιταλία χτύπησε την Amazon με πρόστιμο 1,1 δισ. ευρώ για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v