Αποσύρεται η Αμερικανίδα οικονομολόγος από τη θέση της στην ΕΕ

Προηγήθηκε επίθεση Μακρόν κατά Κομισιόν για την επιλογή της. Υπήρξε σύμβουλος κολοσσών των ΗΠΑ, όπως Apple, Microsoft, Amazon. Σύγκρουση ρόλων είδε ο Γάλλος πρόεδρος. «Επιλέξαμε προσόντα, όχι διαβατήριο» είχε πει η Βεστάγκερ.

Αποσύρεται η Αμερικανίδα οικονομολόγος από τη θέση της στην ΕΕ

Η Αμερικανίδα Φιόνα Σκοτ Μόρτον αποφάσισε να μην αναλάβει τη θέση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως επικεφαλής οικονομολόγος ανταγωνισμού στην αρμόδια διεύθυνση.

Η επίτροπος Μαργκρέτε Βεστάγκερ έλαβε επιστολή στην οποία η κυρία Μόρτον την ενημερώνει για την απόφασή της.

«Έχοντας μιλήσει με τη καθηγήτρια Σκοτ Μόρτον, αποδέχομαι την απόφασή της, με λύπη και πλήρη σεβασμό για την ακεραιότητά της. Της εύχομαι ό,τι καλύτερο για το μέλλον και να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το εξαιρετικό σύνολο δεξιοτήτων και την τεχνογνωσία της για να πιέζει για ισχυρή επιβολή και ρύθμιση του ανταγωνισμού και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού», σημείωσε η κυρία Βεστάγκερ.

Η απόφαση για την πρόσληψη της Αμερικανίδας σε υψηλόβαθμη θέση στην Κομισιόν προκάλεσε αντιδράσεις: πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αξιωματούχοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέκρινε έντονα τον διορισμό της Αμερικανίδας πρώην συμβούλου σε κολοσσούς της Silicon Valley, συμπεριλαμβανομένων των Apple, Microsoft και Amazon.com ως επικεφαλής οικονομολόγο για θέματα ανταγωνισμού.

Ο Μακρόν είπε ότι η καθηγήτρια του Γέιλ Φιόνα Σκοτ Μόρτον «θα πρέπει να μείνει πίσω» από μια σειρά βασικών ερευνών ανταγωνισμού, λόγω των προηγούμενων ρόλων της με τις μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες.

Μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου ηγετών της ΕΕ, είπε ότι «θα ήταν ανοιχτός» σε μια τέτοια πρόσληψη, εάν οι Ευρωπαίοι είχαν παρόμοιες θέσεις εργασίας «στο επίκεντρο της λήψης αποφάσεων στον Λευκό Οίκο» ή στην Κίνα. Είπε ότι θα ήταν «εξαιρετικά ανησυχητικό» αν αποκαλυφθεί ότι δεν υπάρχουν Ευρωπαίοι οικονομολόγοι που θα ήταν κατάλληλοι για τη θέση αντί για τους Αμερικανούς.

Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, είχε πει ότι η επιτροπή Οικονομίας ήθελε να διορίσει έναν επικεφαλής οικονομολόγο «με βάση τα προσόντα και όχι το διαβατήριό του». Ωστόσο, είχε προσθέσει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια αξιολόγηση, για να εξεταστεί εάν η Σκοτ Μόρτον μπορεί να έχει συγκρούσεις συμφερόντων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το έργο της στην επιτροπή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v