Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο «πράσινος» Τίμερμανς διεκδικεί την ολλανδική πρωθυπουργία

Αφήνει την Κομισιόν, όπου διακρίθηκε για την προώθηση φιλοπεριβαλλοντικών πολιτικών, και επιστρέφει στη χώρα του ως κοινός υποψήφιος Εργατικών-Πρασίνων για τη διαδοχή του Ρούτε. Το περιβάλλον στην κορυφή της προεκλογικής αντιπαράθεσης στη χώρα.

Ο «πράσινος» Τίμερμανς διεκδικεί την ολλανδική πρωθυπουργία

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα Φρανς Τίμερμανς σχεδιάζει να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή της Ολλανδίας και να διεκδικήσει την ηγεσία της κεντροαριστερής συμμαχίας, με στόχο να διαδεχθεί τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας θα ηγηθεί συνασπισμού του Εργατικού Κόμματος και των Πράσινων στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου. Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στον ολλανδικό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό NOS.

«Θέλω να γίνω πρωθυπουργός γιατί πιστεύω ότι μαζί μπορούμε να κάνουμε πολιτική με διαφορετικό τρόπο απ' ό,τι έγινε τα τελευταία χρόνια», είπε ο Τίμερμανς. Η επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Ατιε Κούικεν εξέφρασε στο Twitter την «ισχυρή υποστήριξή της» για την υποψηφιότητα Τίμερμανς, ενώ ο ηγέτης της Πράσινης Αριστεράς Γιέσε Κλάβερ είπε ότι είναι «ο απολύτως τέλειος πρωθυπουργός», ώστε να αρχίσει μια νέα εποχή στην Ολλανδία.

Μέλος του Εργατικού Κόμματος της Ολλανδίας, ο Φρανς Τίμερμανς ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφασή του να αποχωρήσει από τη θέση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, αρμόδιου για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Αν τα δύο κόμματα. που ενώνουν τις δυνάμεις τους στην προσπάθεια να ανακόψουν την πτώση της Αριστεράς, επιβεβαιώσουν την υποψηφιότητα του Τίμερμανς ως επικεφαλής τους, απόφαση που δεν αναμένεται πριν από τα τέλη Αυγούστου, ο έμπειρος πολιτικός θα πρέπει να εγκαταλείψει τη θέση του στην ΕΕ.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι δεν θα απαιτηθεί ο Τίμερμανς να παραιτηθεί αμέσως, αφού η υποψηφιότητά του «παραμένει υποθετική» μέχρι τα κόμματα να επιβεβαιώσουν ότι θα είναι ο υποψήφιός τους για την πρωθυπουργία.

Παρότι απέχει από την ολλανδική πολιτική για σχεδόν μια δεκαετία, ο Τίμερμανς παραμένει δημοφιλής στη χώρα του. Οι φιλοπεριβαλλοντικές του πολιτικές πιθανότατα θα τον φέρουν σε αντίθεση με το κόμμα BBB υπέρ των αγροτών, της Καρολίν φαν ντερ Πλας, καθώς ο Τίμερμανς είναι ισχυρός υποστηρικτής των σχεδίων για τη μείωση των εκπομπών αζώτου.

Από το 2019, ο Τίμερμανς πρωτοστάτησε στην πράσινη συμφωνία της ΕΕ, το σχέδιο ορόσημο ώστε να τεθεί η Ευρώπη σε τροχιά κλιματικής ουδετερότητας μέχρι τα μέσα του αιώνα. Τα τελευταία δύο χρόνια, η Ενωση έχει υποβάλει δεκάδες νομοθετήματα που αποσκοπούν στην αναμόρφωση της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τη σταδιακή κατάργηση του αυτοκινήτου με κινητήρα εσωτερικής καύσης και για την υποχρέωση των ξένων κρατών να πληρώνουν για τις εκπομπές που ενσωματώνονται στις εξαγωγές τους στην ΕΕ.

Το ότι είναι το πρόσωπο των πράσινων σχεδίων της ΕΕ έχει βάλει συχνά τον Τίμερμανς στο στόχαστρο πολιτικών που είναι δύσπιστοι σχετικά με την ταχύτητα και το κόστος δράσης για το κλίμα. Πρόσφατα, για το σχέδιο της ΕΕ για την αποκατάσταση της φύσης δέχτηκε σφοδρή επίθεση από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τη μεγαλύτερη ομάδα στο ευρωκοινοβούλιο, κόμμα της προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντε Λάιεν.

Η Πράσινη Αριστερά και οι Εργατικοί έχουν σήμερα συνολικά 17 έδρες στο ολλανδικό κοινοβούλιο. Ενόψει των εκλογών για τη Γερουσία τον Μάρτιο, τα δύο κόμματα είχαν ήδη παρουσιάσει μια ενιαία λίστα υποψηφίων και κέρδισαν 14 έδρες, στη δεύτερη θέση πίσω από το κόμμα BBB, τον νικητή έκπληξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v