Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αίγυπτος: «Ενεση» $400 εκατ. από ΗΑΕ για την αγορά σιταριού

Το Κάιρο καλεί τη Μόσχα να «ξανασκεφτεί» την επιστροφή της στη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα. Συνομιλίες για πακέτα βοήθειας από Αμπου Ντάμπι και Κατάρ. «Θα συνεχίσουμε τις εισαγωγές από την Ουκρανία».

Αίγυπτος: «Ενεση» $400 εκατ. από ΗΑΕ για την αγορά σιταριού

Η Αίγυπτος επέκρινε την έξοδο της Ρωσίας από την πρωτοβουλία για την εξαγωγή σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει να εισάγει ουκρανικό σιτάρι ακόμη και μετά την κατάρρευση της συμφωνίας που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη.

«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών για τις εξαγωγές σιτηρών», δήλωσε στο Bloomberg ο Αιγύπτιος υπουργός Εφοδιασμού Αλί Ελ-Μοσιλχί. Προέτρεψε τη Μόσχα να επανεξετάσει τη θέση της.

Η οικονομία της Αιγύπτου έχει χτυπηθεί από την αύξηση τιμών των σιτηρών από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Ενώ τα διεθνή futures σιταριού είχαν αρχίσει να μετριάζονται, αυτή την εβδομάδα αυξήθηκαν εκ νέου, μετά τη λήξη της συμφωνίας για τις εξαγωγές και τη μη ανανέωσή της από ρωσικής πλευράς. Η Μόσχα απείλησε ότι οποιαδήποτε σκάφη κινούνται στα ύδατα της Ουκρανίας θα θεωρούνται πολεμικά πλοία.

Η Αίγυπτος, από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς σιταριού στον κόσμο, σχεδιάζει να συνεχίσει να λαμβάνει ουκρανικό σιτάρι μέσω Ευρώπης, δήλωσε ο Ελ-Μοσιλχί. Η κυβέρνηση βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για χρηματοδότηση 400 εκατομμυρίων δολαρίων ως βοήθεια προκειμένου να αγοράσει το εμπόρευμα.

Η χρηματοδότηση θα προέλθει από το Ταμείο Ανάπτυξης του Άμπου Ντάμπι, με μορφή δόσεων 100 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος δεν είπε πότε θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία. Θα αποτελούσε μια ώθηση για τη βορειοαφρικανική χώρα, που αντιμετωπίζει τρομερή έλλειψη συναλλάγματος και σοβαρή κρίση κόστους ζωής, εν μέρει ως αποτέλεσμα της εκτίναξης των τιμών τροφίμων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Προ ημερών η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι το Abu Dhabi wealth fund ADQ θα επενδύσει 800 εκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες της χώρας. Το Κατάρ δήλωσε επίσης ότι δεσμεύεται να επενδύσει περισσότερα στην Αίγυπτο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v