Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Οι τιμές των σιτηρών θα ανηφορίσουν 10%-15%

Υπό αξιολόγηση οι επιπτώσεις της ρωσικής απόσυρσης από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, ωστόσο μια αύξηση 10% έως 15% στις τιμές «αποτελεί λογική εκτίμηση», σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του Ταμείου.

ΔΝΤ: Οι τιμές των σιτηρών θα ανηφορίσουν 10%-15%

Οι παγκόσμιες τιμές των σιτηρών θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 15% μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία που επέτρεπε στην Ουκρανία να μεταφέρει με ασφάλεια τα σιτηρά της μέσω λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Η πρωτοβουλία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα ήταν άκρως καθοριστική για να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει άφθονη προσφορά σιτηρών στον κόσμο τον τελευταίο χρόνο», είπε ο Πιερ-Ολιβιέ Γκουρίνχας στους δημοσιογράφους την Τρίτη. «Η ίδια μηχανική λειτουργεί αντίστροφα και πιθανώς θα ασκήσει ανοδική πίεση στις τιμές των τροφίμων».

Το ΔΝΤ εξακολουθεί να αξιολογεί τις προβλέψεις του για τις επιπτώσεις της ρωσικής απόσυρσης από τη συμφωνία, ωστόσο μια αύξηση σε εύρος 10% έως 15% στις τιμές των σιτηρών «αποτελεί μια λογική εκτίμηση», είπε ο Γκουρίνχας, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η Ρωσία τερμάτισε τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών της Ουκρανίας την περασμένη εβδομάδα -σχεδόν ένα χρόνο μετά τη σύναψή της-, ενισχύοντας την αβεβαιότητα σχετικά με τις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων και κλιμακώνοντας τις εντάσεις στην περιοχή. Η κίνηση θέτει σε κίνδυνο μια βασική εμπορική οδό από την Ουκρανία, έναν από τους κορυφαίους μεταφορείς σιτηρών και φυτικών ελαίων στον κόσμο, ακριβώς τη στιγμή που ξεκινά η επόμενη συγκομιδή.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v