Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενεργειακή φτώχεια: Οργή για τα κέρδη-ρεκόρ της British Gas

Η μεγαλύτερη εταιρεία προμήθειας ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου είχε κέρδη σχεδόν £1 δισ. τους πρώτους έξι μήνες της χρονιάς, την ώρα που εκατομμύρια Βρετανοί είναι αντιμέτωποι με την ενεργειακή φτώχεια.

Ενεργειακή φτώχεια: Οργή για τα κέρδη-ρεκόρ της British Gas

Η British Gas ανακοίνωσε τα υψηλότερα κέρδη που έχει καταγράψει ποτέ για το πρώτο εξάμηνο, σχεδόν 1 δισ. στερλίνες, αφού η υπηρεσία εποπτείας ενέργειας τής επέτρεψε να πάρει πίσω περισσότερα χρήματα από τους λογαριασμούς των νοικοκυριών.

Οπως μεταδίδει ο Guardian, η μεγαλύτερη εταιρεία προμήθειας ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε κέρδη 969 εκατ. λίρες για τους πρώτους έξι μήνες του 2023, αυξημένα κατά σχεδόν 900% από τα 98 εκατ. την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η έκρηξη των κερδών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μια προσαρμογή στο ανώτατο όριο τιμών ενέργειας της ρυθμιστικής αρχής Ofgem, που επέτρεψε στην εταιρεία να ανακτήσει κάποια χρήματα από τα 10 εκατ. πελάτες του κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.

Τα ιστορικά υψηλά κέρδη της εταιρείας είναι πιθανό να εξοργίσουν τους καταναλωτές που έχουν κάνει αγώνα για τον τρόπο που η εταιρεία αντιμετωπίζει τους ευάλωτους πελάτες, καθώς οι τιμές-ρεκόρ στην αγορά ενέργειας ανάγκασαν εκατομμύρια ανθρώπους σε ενεργειακή φτώχεια.

Τα κέρδη της British Gas δικαιολογούν έναν φόρο άνθρακα, λένε οι Πράσινοι

Το άλμα σχεδόν 900% των κερδών της British Gas μέχρι στιγμής φέτος δείχνει ότι «αφήνοντας το κλίμα να καεί, θα έρθουν ακόμη τεράστια κέρδη», λέει η συν-αρχηγός του Πράσινου Κόμματος, Carla Denyer.

Το Κόμμα των Πρασίνων ζητά οι εταιρείες που ρυπαίνουν πολύ να καταβάλλουν έναν φόρο άνθρακα, ο οποίος θα μπορούσε να στηρίζει τους πιο ευάλωτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v