Αργεντινή: Συμφωνία με ΔΝΤ για να ξεκλειδώσει δόση $7,5 δισ.

Μετά από τρεις μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων τα τεχνικά κλιμάκια του Ταμείου κατέληξαν σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Αργεντινής, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

Αργεντινή: Συμφωνία με ΔΝΤ για να ξεκλειδώσει δόση $7,5 δισ.

Η Αργεντινή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατέληξαν σε μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής για να αποτραπεί μια αθέτηση πληρωμών στα δάνεια που έχει λάβει η χώρα της Λατινικής Αμερικής από το Ταμείο. 

Μετά από τρεις μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων, με την κυβέρνηση της Αργεντινής να είναι απρόθυμη να εφαρμόσει μη δημοφιλή μέτρα ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου, τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ συμφώνησαν να εκταμιεύσουν 7,5 δισ. δολάρια.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, το ΔΝΤ θα αποταμιεύσει 4 δισ. δολάρια τα οποία είχε διακρατήσει κατά τη διάρκεια αξιολόγησης τον Ιούνιο και 3,5 δισ. δολάρια τα οποία ήταν προγραμματισμένο να δοθούν μετά από αξιολόγηση που θα γινόταν τον Σεπτέμβριο. 

Το ΔΝΤ αποφάσισε να συνδυάσει τις δύο αξιολογήσεις επειδή η πρώτη καθυστέρησε τόσο πολύ που τα οικονομικά στοιχεία για την επόμενη είναι ήδη διαθέσιμα. 

Το Ταμείο ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα εξετάσει τη συμφωνία το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.

Ανέφερε επίσης ότι «από την τέταρτη αναθεώρηση του δανειακού προγράμματος τον Μάρτιο, η οικονομική κατάσταση της Αργεντινής έχει γίνει πολύ δύσκολη λόγω του οι επιπτώσεις της ξηρασίας ήταν μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες, το οποίο είχε σημαντικό αντίκτυπο στις εξαγωγές και τα δημοσιονομικά έσοδα».

«Υπήρξαν επίσης αποκλίσεις και καθυστερήσεις στις εφαρμοζόμενες πολιτικές», πρόσθεσε το ΔΝΤ.

Όπως σημειώνουν οι Financial Times, η νέα συμφωνία θα αποτρέψει να κατηγορηθεί το ΔΝΤ για αποσταθεροποίηση της Αργεντινής πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v