Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψε σε άνοδο ο πληθωρισμός στην Τουρκία, 47,8% τον Ιούλιο

Εσπασε το πτωτικό σερί οκτώ μηνών εξαιτίας και της αύξησης φόρων. Κορύφωση στο 60% στα μέσα του επόμενου έτους περιμένει τώρα η κεντρική τράπεζα.

Επέστρεψε σε άνοδο ο πληθωρισμός στην Τουρκία, 47,8% τον Ιούλιο

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία τερμάτισε ένα οκτάμηνο σερί επιβράδυνσης τον Ιούλιο μπαίνοντας ξανά σε τροχιά ανόδου η οποία η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι θα κορυφωθεί κοντά στα μέσα του επόμενου έτους.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν ετησίως κατά 47,8%, από 38,2% τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας. Η διάμεση πρόβλεψη σε έρευνα του Bloomberg με οικονομολόγους ήταν 46,8%. Ο μηνιαίος πληθωρισμός έφτασε στο 9,5%.

Οι πιέσεις στις τιμές αυξάνονται από τότε που η λίρα άρχισε να υποτιμάται απότομα μετά τις εκλογές του Μαΐου που κέρδισε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η κυβέρνηση αύξησε τους φόρους σε μια σειρά βασικών αγαθών και καυσίμων, εν μέρει για να αντλήσει πόρους ώστε να πληρωθούν οι δαπανηρές υποσχέσεις που έγιναν προ εκλογών.

Η κεντρική τράπεζα έχει ήδη απαντήσει με δύο απότομες αυξήσεις των επιτοκίων που ανέβασαν το σημείο αναφοράς της κατά 900 μονάδες βάσης στο 17,5%. Την περασμένη εβδομάδα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προέβλεψαν πληθωρισμό στο 58% στο τέλος του έτους και 60% περίπου το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Παρά τις παραπάνω κινήσεις το επίσημο κόστος δανεισμού παραμένει βαθιά αρνητικό. Η Deutsche Bank προβλέπει ότι η κεντρική τράπεζα να ανεβάσει τα επιτόκια στο 19% αυτόν τον μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v