Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Γλυκαντικά» προσφέρουν τα private equity για να μαζέψουν χρήμα

Μεγάλες δυσκολίες στη συγκέντρωση κεφαλαίων. Ισχυρά ονόματα, όπως η CVC Capital Partners, η Ardian, η TPG και η Cinven αναγκάζονται να προσφέρουν εκπτώσεις και... τυράκια.

«Γλυκαντικά» προσφέρουν τα private equity για να μαζέψουν χρήμα

Οι εταιρείες private equity προσφέρουν ολοένα και περισσότερο γλυκαντικά, όπως εκπτώσεις στις χρεώσεις για να εξασφαλίσουν υποστήριξη από επενδυτές με βαθιά τσέπη, μια ένδειξη ότι ο κλάδος αντιμετωπίζει πολύ δύσκολο περιβάλλον στην προσπάθεια συγκέντρωσης κεφαλαίων.

Ισχυρά ονόματα, όπως η CVC Capital Partners, η Ardian, η TPG και η Cinven έχουν προσφέρει όλες στους επενδυτές είτε έκπτωση στις αμοιβές διαχείρισης είτε άλλα κίνητρα, όπως μεγαλύτερα ποσά στις αποκαλούμενες «συνεπένδυσεις» (επιτρέπουν στους επενδυτές να πάρουν μεγαλύτερο μερίδιο σε μεμονωμένες συμφωνίες χωρίς να πληρώσουν κάποιο τέλος), σύμφωνα με άτομα που είναι εξοικειωμένα με το θέμα.

Ορισμένες εταιρείες, γράφουν οι Financial Τimes προσφέρουν ακόμη σε μεγάλους υποστηρικτές, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τα κρατικά επενδυτικά ταμεία, ένα μέρος της αμοιβής διαχείρισης που συνήθως πηγαίνει στον διαχειριστή του fund.

Οι ευνοϊκοί όροι που προσφέρονται σε πιθανούς υποστηρικτές είναι συνάρτηση μιας ολοένα και πιο ανταγωνιστικής αγοράς συγκέντρωσης κεφαλαίων. Έπειτα από χρόνια εκτόξευσης στα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, πολλοί μεγάλοι επενδυτές ήταν απρόθυμοι - ή ανίκανοι - να διαθέσουν νέα κεφάλαια, επειδή η «ξηρασία» στα ντιλς και στις εισαγωγές στα χρηματιστήρια καθιστούν δύσκολη την έξοδο από τις υπάρχουσες επενδύσεις.

Το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι εταιρείες παγκοσμίως άντλησαν 517 δισεκατομμύρια δολάρια, μείωση 35% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με έκθεση της Bain & Co που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο. Η έκθεση διαπίστωσε ότι για κάθε 3 δολάρια κεφαλαίων που προσπαθούν να αντλήσουν οι εταιρείες, οι επενδυτές έχουν διαθέσιμο μόνο 1 δολάριο για να διαθέσουν σε private equity, η χειρότερη ανισορροπία από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Οι προσπάθειες επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στους μεγαλύτερους χρηματοδότες των private equity, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τα κρατικά επενδυτικά ταμεία, στους οποίους προσφέρεται η ευκαιρία να μειώσουν τις συνολικές προμήθειες που πρέπει να πληρώσουν για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ορισμένα από τα funds με τις κορυφαίες επιδόσεις του κλάδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v