Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα τέλη του χρόνου φτάνουν τα... πετροδολάρια στην Τουρκία

Ξεδιπλώνεται η συμφωνία ύψους 51 δισ. δολαρίων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που έκλεισε ο Ταγίπ Ερντογάν. Τα σχέδια του υπουργού Οικονομικών της χώρας.

Στα τέλη του χρόνου φτάνουν τα... πετροδολάρια στην Τουρκία

Η Τουρκία αναμένει ότι οι επενδύσεις στην οικονομία της από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους ως μέρος της συμφωνίας ορόσημο του περασμένου μήνα, μεταδίδει το Bloomberg.

«Έχουμε πολύ παραγωγικό διάλογο με τις χώρες του Κόλπου, με πιο συγκεκριμένο παράδειγμα το πακέτο χρηματοοικονομικών επενδύσεων 51 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανακοινώθηκε από τα ΗΑΕ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών της Τουρκίας Μεχμέτ Σίμσεκ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Yeni Safak.

Πολλές από αυτές τις συμφωνίες είναι προκαταρκτικές και μπορεί να μην υλοποιηθούν όλες. Ωστόσο, η συμφωνία σηματοδότησε το αποκορύφωμα της πρόσφατης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Μέση Ανατολή, όπου αναζήτησε κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει το διευρυνόμενο χάσμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας.

Ένα επενδυτικό ταμείο του Άμπου Ντάμπι, της πρωτεύουσας και του πλουσιότερου από τα επτά εμιράτα που αποτελούν τα ΗΑΕ, θα αγοράσει έως και 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια ομόλογα που θα εκδώσει η Τουρκία για να χρηματοδοτήσει τις προσπάθειες ανοικοδόμησης μετά τους τεράστιους σεισμούς που σημειώθηκαν τον Φεβρουάριο.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν επίσης για ενεργειακά έργα αξίας περίπου 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν και ο Σίμσεκ είπε ότι οι επενδύσεις σε αυτούς τους τομείς μπορεί να «πάρουν χρόνο».

Οι κορυφαίες προτεραιότητες του Σίμσεκ είναι ο περιορισμός της διεύρυνσης του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας και η επιβράδυνση του πληθωρισμού, ο οποίος τρέχει σχεδόν 10 φορές ταχύτερα από τον επίσημο στόχο του 5%. Αν και οι αυξήσεις των φόρων του περασμένου μήνα θα ενισχύσουν περαιτέρω τον πληθωρισμό ήταν μια απαραίτητη «εφάπαξ» λύση που απαιτήθηκε είπε ο Σίμσεκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v