Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκική Navtex για γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο από το Abdulhamid Han

Το σημείο είναι λίγα μίλια ανατολικότερα απ’ τη δυνητική ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αλλά εντός δυνητικής τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Τουρκική Navtex για γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο από το Abdulhamid Han

Στην έκδοση Navtex προχώρησε η Τουρκία με στόχο τον πλου του γεωτρύπανου Abdulhamid Han, προς την Ανατολική Μεσόγειο. Η οδηγία προς ναυτιλομένους τίθεται σε ισχύ από σήμερα 10 Αυγούστου έως και την 6η Φεβρουαρίου.

Τουρκική Navtex για γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο από το Abdulhamid Han

Στις περιοχές αυτές οι Τούρκοι έχουν κάνει τρισδιάστατες έρευνες. Το σημείο είναι λίγα μίλια ανατολικότερα απ’ τη δυνητική ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αλλά εντός δυνητικής τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ανεξαρτήτως της ύπαρξης ή όχι εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων, ο Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί τις ερευνητικές δυνατότητες -δηλαδή τα πλοία και την τεχνογνωσία- που διαθέτει η Τουρκία για επικοινωνιακούς σκοπούς, για να εμφανίσει τη χώρα ως μια περιφερειακή δύναμη που μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα, γεωπολιτικά, διπλωματικά και ενεργειακά.

Έχει ενδιαφέρον ότι ο περσινός απόπλους του Αμπντουλχαμίτ Χαν, 9 Αυγούστου 2022, είχε πραγματοποιηθεί μετά βαΐων και κλάδων, παρουσία του Ερντογάν, ο οποίος μάλιστα είχε κινηθεί τότε στους γνωστούς αναθεωρητικούς τόνους. Τίποτα από αυτά δεν είδαμε φέτος.

Η κίνηση αυτή των Τούρκων έρχεται ενώ Αθήνα και Άγκυρα, επιχειρούν να θέσουν τις βάσεις για την έναρξη του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, εντός ενός ομολογουμένως θετικού κλίματος.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v