Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Εκτίναξε τις μετοχές των τραπεζών η Moody's

Ο οίκος αξιολόγησης αύξησε τις προοπτικές του τραπεζικού τομέα σε σταθερές από αρνητικές. Η αναβάθμιση οδήγησε τον τουρκικό τραπεζικό δείκτη στο υψηλότερο επίπεδο που είχε ποτέ σε κλείσιμο.

Τουρκία: Εκτίναξε τις μετοχές των τραπεζών η Moodys

Η Moody's Investors Service αύξησε τις προοπτικές του τουρκικού τραπεζικού συστήματος σε σταθερές από αρνητικές, ενισχύοντας τους δανειστές της χώρας σε υψηλά όλων των εποχών.

Ο δείκτης Borsa Istanbul Banking Sector Index, ανέστρεψε τις ζημίες και αυξήθηκε έως και 4,1% στο υψηλότερο επίπεδο που είχε ποτέ σε κλείσιμο.

 

Η εταιρεία αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας δήλωσε την Τρίτη ότι η αλλαγή στη νομισματική πολιτική της Τουρκίας μετά τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου ήταν «θετική» και υποστήριξε τους όρους λειτουργίας των τραπεζών.

Ο υψηλός πληθωρισμός και η αποδυνάμωση της λίρας μπορεί να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη στο προβλεπόμενο 4,2% στο τέλος του 2023 από 5,6% πέρυσι, επηρεάζοντας την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών, προειδοποιούν παράλληλα οι αναλυτές της Moody's στην έκθεση.

Η αναβάθμιση στις προοπτικές του τραπεζικού κλάδου έρχεται λίγες μόνο ημέρες αφότου η Moody's έγινε η πρώτη από τις τρεις κορυφαίες εταιρίες αξιολόγησης που έθεσε τη δυνατότητα να δώσει στο τουρκικό δημόσιο χρέος μια καλύτερη αξιολόγηση, επικαλούμενη μια βελτίωση στα οικονομικά της χώρας.

Υπογραμμίζει επίσης τη βελτίωση της θέσης της Τουρκίας στους ξένους επενδυτές αφού ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγκατέστησε φιλικούς προς την αγορά αξιωματούχους για να διευθύνουν την οικονομία των 900 δισ. δολ. μετά την επανεκλογή του πριν από τρεις μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v