Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δήλωση αξιωματούχου ΝΑΤΟ: Η Ουκρανία μπορεί να ενταχθεί αν δώσει εδάφη στη Ρωσία

Τη δήλωση περί ανταλλάγματος φέρεται να έκανε ο Στιαν Τζένσεν, "δεξί χέρι" του Στόλτενμπεργκ. Αντιδρά το Κίεβο.

Δήλωση αξιωματούχου ΝΑΤΟ: Η Ουκρανία μπορεί να ενταχθεί αν δώσει εδάφη στη Ρωσία

Δήλωση βόμβα φέρεται να έκανε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ για το μέλλον της Ουκρανίας. Η Ουκρανία μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, εάν συμφωνήσει να παραχωρήσει εδάφη τα οποία αρνείται να αναγνωρίσει ως μέρος της Ρωσίας, φέρεται να δήλωσε την Τρίτη ο Στιαν Τζένσεν, διευθυντής του γραφείου του Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ (φωτο).

"Πιστεύω ότι η λύση μπορεί να είναι η Ουκρανία να εγκαταλείψει εδάφη και να λάβει ως αντάλλαγμα την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει μόνη της πότε και υπό ποιες συνθήκες θέλει να διαπραγματευτεί", ανέφερε σύμφωνα με την νορβηγική εφημερίδα Verdens Gang, την οποία επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Όταν ρωτήθηκε εάν πιστεύει ότι η Ουκρανία πρέπει να παραχωρήσει εδάφη της για να επιτύχει ειρήνη με τη Ρωσία και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στο μέλλον, ο Τζένσεν φέρεται να είπε ότι "το μεταπολεμικό καθεστώς της Ουκρανίας βρίσκεται ήδη υπό διαπραγμάτευση" και το θέμα της εκχώρησης εδαφών στη Ρωσία έχει ήδη τεθεί. "Δεν λέω ότι αυτό θα έπρεπε να συμβεί. Αλλά αυτή μπορεί να είναι μια πιθανή λύση", διευκρίνισε.

Μόσχα: "Να αναγνωριστούν οι εδαφικές πραγματικότητες"

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Γκαλουζίν δήλωσε στο TASS νωρίτερα ότι η διευθέτηση της σύγκρουσης απαιτεί επιβεβαίωση των "θεμελιωδών στοιχείων της κυριαρχίας της Ουκρανίας" - το ουδέτερο, εκτός μπλοκ και μη πυρηνικό της καθεστώς. Εκτός από αυτό, σύμφωνα με τα λόγια του Γκαλουζίν, είναι απαραίτητο να "αναγνωριστούν οι νέες εδαφικές πραγματικότητες, να διασφαλιστεί η αποστρατικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, τα δικαιώματα των ρωσόφωνων πολιτών και των εθνικών της μειονοτήτων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο".

Η δήλωση που φέρεται να έκανε το "δεξί χέρι" του Στόλτενμπεργκ Στιαν Τζένσεν δεν έχει έως στιγμής διαψευστεί από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Μεντβέντεφ: Εάν η Ουκρανία συμφωνήσει, θα χάσει το Κίεβο

O αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σχολίασε τις δηλώσεις του συνεργάτη του Γενς Στόλτενμπεργκ, Στίαν Γένσεν, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ σε μια ενδεχόμενη περίπτωση που παραχωρούσε εδάφη στη Ρωσία.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS, ο Μεντβέντεφ, ανέφερε στο κανάλι του στο Telegram, ότι «αν η Ουκρανία συμφωνήσει να εγκαταλείψει εδάφη για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, τότε θα πρέπει να εγκαταλείψει ακόμη και το Κίεβο».

«Γιατί; Η ιδέα είναι περίεργη. Το μόνο ερώτημα είναι ότι όλα τα υποτιθέμενα “δικά τους” εδάφη είναι εξαιρετικά αμφισβητήσιμα. Για να εισέλθουν στο ΝΑΤΟ, οι αρχές του Κιέβου θα πρέπει να εγκαταλείψουν ακόμη και το ίδιο το Κίεβο, την πρωτεύουσα της Αρχαίας Ρωσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οργισμένη η αντίδραση της Ουκρανίας

Οργισμένη ήταν η πρώτη αντίδραση της Ουκρανίας, δια του Μιχαήλο Ποντόλιακ συμβούλου του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, στη δήλωση ανώτερου αξιωματούχου του ΝΑΤΟ, περί ενδεχομένου παραχώρησης εδαφών από το Κίεβο, ώστε να εισέλθει στη Συμμαχία.

«Είναι γελοίο, επιλογή ήττας της δημοκρατίας».

Αναλυτικά η ανάρτηση:

«Ανταλλαγή εδαφών με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ; Είναι γελοίο. Αυτό σημαίνει σκόπιμη επιλογή της ήττας της δημοκρατίας, ενθάρρυνση ενός παγκόσμιου εγκληματία, διατήρηση του ρωσικού καθεστώτος, καταστροφή του διεθνούς δικαίου και μεταβίβαση του πολέμου σε άλλες γενιές. Εξάλλου, γιατί η Ρωσία να εγκαταλείψει οικειοθελώς τις προκλήσεις, τα υβρίδια και την παραδοσιακή συμπεριφορά χωρίς να χάσει; Προφανώς, αν ο Πούτιν δεν υποστεί μια συντριπτική ήττα, το πολιτικό καθεστώς στη Ρωσία δεν αλλάξει και οι εγκληματίες πολέμου δεν τιμωρηθούν, ο πόλεμος θα επιστρέψει σίγουρα με την όρεξη της Ρωσίας για περισσότερα.

Οι προσπάθειες διατήρησης της παγκόσμιας τάξης και η εγκαθίδρυση μιας «κακής ειρήνης» μέσω, ας είμαστε ειλικρινείς, του θριάμβου του Πούτιν δεν θα φέρουν ειρήνη στον κόσμο, αλλά θα φέρουν και ατίμωση και πόλεμο. Αυτό ισχύει για κάθε μορφή μιας νέας «διαίρεσης της Ευρώπης»: συμπεριλαμβανομένης και της ομπρέλας του ΝΑΤΟ. Τότε γιατί προτείνεται το σενάριο του παγώματος, που τόσο επιθυμεί η Ρωσία, αντί της επιτάχυνσης της προμήθειας όπλων; Οι δολοφόνοι δεν πρέπει να ενθαρρύνονται με επιείκεια».

ΠΗΓΗ: tass.com

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v