Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέλος στην οικοδομική έκρηξη στην Τουρκία

Συντελέστηκε μια οικοδομική έκρηξη που διήρκεσε για χρόνια και τροφοδοτήθηκε από οικοδομική "αμνηστία” κατά το 2018. Εχτιζαν παντού και μετά νομιμοποιούσαν Τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2023, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 18,6% σε ετήσια βάση.

Τέλος στην οικοδομική έκρηξη στην Τουρκία

H τουρκική οικονομία αντιμετωπίζει σημαντικά ζητήματα, με την αξία της τουρκικής λίρας να βρίσκεται σε διαρκώς καθοδική πορεία και τον πληθωρισμό να επιμένει σε πολύ υψηλά ποσοστά. Από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία πλήττεται και ο κλάδος των ακινήτων.

«Μετά από πολλά χρόνια πραγματικής οικοδομικής έκρηξης στην Τουρκία, πολλές εξοχικές κατοικίες είναι σήμερα άδειες, ακόμη και κατά την υψηλή τουριστική περίοδο. Σε αυτό προστίθεται και η δύσκολη οικονομική κατάσταση, λόγω της οποίας πολλοί ιδιοκτήτες θέλουν τώρα να πουλήσουν. Για όσους επιθυμούν να αγοράσουν ακίνητα, οι συνθήκες είναι επομένως συγκριτικά ευνοϊκές», γράφει η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt.

«Στην Τουρκία συντελέστηκε μια οικοδομική έκρηξη που διήρκεσε για χρόνια και τροφοδοτήθηκε περαιτέρω από μια οικοδομική "αμνηστία” κατά το 2018. Διότι εκείνη την εποχή, όποιος ήθελε να χτίσει ένα σπίτι δεν χρειαζόταν να περιμένει τη σχετική άδεια, αλλά μπορούσε να την λάβει ηλεκτρονικά καταβάλλοντας ένα ποσό μετά την κατασκευή.

Πολλοί Τούρκοι, ιδίως από αγροτικές περιοχές, βρήκαν την ευκαιρία να χτίσουν σε χωράφια, δάση ή άλλα μέρη εκτός των συνήθων περιοχών εγκατάστασης και στη συνέχεια να τα νομιμοποιήσουν με αυτόν τον τρόπο. Τώρα όμως αυτή η έκρηξη έχει τελειώσει προς το παρόν. Τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2023, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 18,6% σε ετήσια βάση.

[…] Ακόμη υπάρχουν και κατοικίες - ένα μικρό ποσοστό εκ των οποίων νεόδμητες - που δεν νομιμοποιήθηκαν: για παράδειγμα επειδή η ποιότητα της κατασκευής είναι απλώς πολύ κακή. Επιπλέον, υπάρχουν κτίρια που κατασκευάστηκαν σε αρχαιολογικά σημαντικές περιοχές.

Και όποιος αποκτά ένα ακίνητο σε τέτοια οικόπεδα κινδυνεύει, ακόμη και μετά την αγορά και την πιθανή νομιμοποίηση, να πρέπει να κατεδαφίσει το κτίριο κατόπιν δικαστικής απόφασης», καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v