Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεφορτώνονται κινεζικές μετοχές και ομόλογα ξένοι επενδυτές

Η αντιστροφή των ροών σε κινεζικούς τίτλους αντανακλά την πτώση της εμπιστοσύνης στις υποσχέσεις που δόθηκαν στα τέλη του περασμένου μήνα από στελέχη του κόμματος.

Ξεφορτώνονται κινεζικές μετοχές και ομόλογα ξένοι επενδυτές

Ξένοι επενδυτές ξεπουλάνε κινεζικές μετοχές και ομόλογα αφού έχασαν την εμπιστοσύνη τους στις υποσχέσεις του Πεκίνου για περισσότερη βοήθεια και στήριξη της ταλαντευόμενης οικονομίας της χώρας.

Οι υπολογισμοί των Financial Times που βασίζονται σε δεδομένα από το πρόγραμμα συναλλαγών Stock Connect του Χονγκ Κονγκ δείχνουν ότι οι επενδυτές έχουν σχεδόν αντιστρέψει πλήρως καθαρές αγορές κινεζικών μετοχών ύψους 7,4 δισ. δολαρίων που ακολούθησαν τη δέσμευση που έγινε στις 24ης Ιουλίου από το πολιτικό γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος για αύξηση της πολιτικής υποστήριξης.

Εν τω μεταξύ, τα ομόλογα που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια ξένων θεσμικών επενδυτών μειώθηκαν κατά 37 δισ. γουάν τον Ιούλιο σε 3,24 τρισ. γουάν, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η ρυθμιστική αρχή συναλλάγματος της Κίνας την Τετάρτη.

Οι διαχειριστές χαρτοφυλακίου και οι αναλυτές δήλωσαν ότι οι πωλήσεις, οι οποίες φαινόταν να επιβραδύνουν μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου, είχαν ανεβάσει ρυθμούς τον Αύγουστο και ήταν πιθανό να επιταχυνθούν μετά την αιφνιδιαστική μείωση του επιτοκίου αναφοράς αυτή την εβδομάδα.

Η αντιστροφή των ροών σε κινεζικούς τίτλους αντανακλά την πτώση της εμπιστοσύνης στις υποσχέσεις που δόθηκαν στα τέλη του περασμένου μήνα από στελέχη του κόμματος, οι οποίοι δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τις αδύναμες καταναλωτικές δαπάνες, να αντιμετωπίσουν την υψηλή ανεργία των νέων και να παράσχουν περισσότερη υποστήριξη στον προβληματικό τομέα ακινήτων της χώρας.

«Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής φαίνεται να έχουν απογοητεύσει την αγορά», δήλωσε ο Mohammed Apabhai, επικεφαλής στρατηγικής εμπορικών συναλλαγών στην Ασία στη Citigroup. «Υπάρχει αυξανόμενη απογοήτευση και ανησυχία από τους επενδυτές για την έλλειψη οποιασδήποτε σταθερής πολιτικής δράσης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v