Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εσοδα 3 δισ. περιμένει η Ιταλία από τον φόρο στα τραπεζικά υπερκέρδη

Τα κεφάλαια που θα προκύψουν θα διατεθούν σε ειδικό ταμείο που θα βοηθήσει στην προστασία των καταναλωτών από τις επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων.

Εσοδα 3 δισ. περιμένει η Ιταλία από τον φόρο στα τραπεζικά υπερκέρδη

Η Ιταλία υπολογίζει να εισπράξει έως και 3 δισ. ευρώ από τον έκτακτο φόρο στα τραπεζικά υπερκέρδη, τον οποίο η πρωθυπουργός Τζορτζία Μελόνι είναι αποφασισμένη να προωθήσει στο κοινοβούλιο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Αν και η κυβέρνηση δεν έχει δηλώσει δημόσια πόσα αναμένει να εισπράξει από την εισφορά 40% στα επιπλέον κέρδη των τραπεζών, οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι θα αποφέρει έσοδα μεταξύ 2 και 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Το σχέδιο, το οποίο η Μελόνι δήλωσε ότι είναι δικό της, θα μπορούσε να δεχτεί μικρές αλλαγές κατά την έγκριση από τους νομοθέτες, είπαν οι πηγές. Ο Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος ηγείται της Forza Italia - μέρος του τρικομματικού κυβερνώντος συνασπισμού - θέλει να αποδυναμωθεί.

Η Ιταλία ξάφνιασε τους επενδυτές όταν αποκάλυψε τον φόρο στις 7 Αυγούστου — χάθηκε κεφαλαιοποίηση 10 δισ. δολαρίων από τις εγχώριες τράπεζες προτού ανακάμψουν. Η κυβέρνηση αργότερα υπαναχώρησε εν μέρει, λέγοντας ότι βάζει ανώτατο όριο στο 0,1% των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών.

Τα κεφάλαια που θα προκύψουν από την εισφορά θα διατεθούν σε ειδικό ταμείο για να βοηθήσουν στην προστασία των οικογενειών και των καταναλωτών από τις επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει και τα εύθραυστα οικονομικά της Ιταλίας εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι για τα κρατικά έσοδα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v