Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Σε ισχύ ο κανονισμός για βιώσιμες μπαταρίες

Όλα τα συλλεγόμενα απόβλητα μπαταριών θα πρέπει να ανακυκλώνονται, ενώ θα πρέπει να επιτευχθούν υψηλά επίπεδα ανάκτησης, ιδίως για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, όπως το κοβάλτιο, το λίθιο και το νικέλιο.

ΕΕ: Σε ισχύ ο κανονισμός για βιώσιμες μπαταρίες

Ο κανονισμός για τις μπαταρίες, που αρχίζει να ισχύει από σήμερα, εξασφαλίζει ότι οι μπαταρίες θα έχουν χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα, θα χρησιμοποιούν μόνο ένα ελάχιστο όριο επιβλαβών ουσιών, θα χρειάζονται λιγότερες πρώτες ύλες και θα συλλέγονται, θα επαναχρησιμοποιούνται και θα ανακυκλώνονται στην Ευρώπη.

Από το 2025, θα τεθούν σε εφαρμογή μέτρα για τη βελτίωση των επιδόσεων και του αποτυπώματος άνθρακα των μπαταριών στα ηλεκτρικά οχήματα, στα ελαφρά μέσα μεταφοράς και σε βιομηχανικές χρήσεις. Οι μπαταρίες που διατίθενται στην αγορά της ΕΕ θα μπορούν να περιέχουν μόνο περιορισμένη ποσότητα από τις επιβλαβές ουσίες που κρίνονται απαραίτητες.

Από το 2025 και μετά, θα καθοριστούν σταδιακά στόχοι για την αποδοτικότητα της ανακύκλωσης, την ανάκτηση υλικών και το ανακυκλωμένο περιεχόμενο. Όλα τα συλλεγόμενα απόβλητα μπαταριών θα πρέπει να ανακυκλώνονται, ενώ θα πρέπει να επιτευχθούν υψηλά επίπεδα ανάκτησης, ιδίως για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, όπως το κοβάλτιο, το λίθιο και το νικέλιο.

Από το 2027, οι καταναλωτές και οι καταναλώτριες θα είναι σε θέση να αφαιρούν και να αντικαθιστούν τις φορητές μπαταρίες στα ηλεκτρονικά προϊόντα τους, σε κάθε σημείο του κύκλου ζωής τους. Για να βοηθήσει τους καταναλωτές, ένας κωδικός QR θα παρέχει πρόσβαση σε ένα ψηφιακό διαβατήριο το οποίο θα περιέχει λεπτομερείς πληροφορίες για κάθε μπαταρία.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις δέουσας επιμέλειας του νέου νόμου, οι εταιρείες πρέπει να διασφαλίζουν ότι η προμήθεια λιθίου, κοβαλτίου, νικελίου και φυσικού γραφίτη που περιέχονται στις μπαταρίες τους δεν έχει δυσμενείς περιβαλλοντικές ή κοινωνικές επιπτώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v