Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Χειρότερες προβλέψεις για τον πληθωρισμό εδώ και 21 χρόνια

Έρευνα της κεντρικής τράπεζας εκτιμά τον πληθωρισμό στο 42% για το επόμενο έτος. Η κυβέρνηση Ερντογάν δυσκολεύεται να μειώσει τις τιμές μετά την εποχή του φθηνού χρήματος

Τουρκία: Χειρότερες προβλέψεις για τον πληθωρισμό εδώ και 21 χρόνια

Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό της Τουρκίας επιδεινώνονται λόγω του αδύναμου νομίσματος, όπως δείχνει βασική έρευνα της κεντρικής τράπεζας της χώρας σε αναλυτές οι οποίοι αναμένουν οι τιμές να τρέξουν με τον ταχύτερο ρυθμό πάνω από δυο δεκαετίες.

Ο αναμενόμενος πληθωρισμός για το επόμενο 12μηνο στη μηνιαία έρευνα προσδοκιών της νομισματικής αρχής αυξήθηκε σχεδόν 9 ποσοστιαίες μονάδες τον περασμένο μήνα, στο 42% για τον Αύγουστο. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2002.

Η τουρκική λίρα προβλέπεται να χάσει περισσότερο από το 20% της αξίας της έναντι του δολαρίου την ίδια περίοδο, τροφοδοτώντας τις αυξήσεις των τιμών, σύμφωνα με τις προβλέψεις από την έρευνα που δημοσίευσε η κεντρική τράπεζα.

Τα αποτελέσματα διαμορφώνονται τουλάχιστον εν μέρει από τις επίσημες εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας που είδαν το φως της δημοσιότητας τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τις οποίες βλέπει τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους να φτάνει στο 58%, εστιάζοντας στον αντίκτυπο από την πρόσφατη υποτίμηση της λίρας.

Το τουρκικό νόμισμα έχει βουλιάξει 31% φέτος, στη σκιά των πρόσφατων αυξήσεων φόρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση του αυξανόμενου δημοσιονομικού ελλείμματος.

Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί αφού κορυφωθεί το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής συνεχίζουν να αυξάνουν σταδιακά το κόστος του χρήματος.

Μετά την επανεκλογή του ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Μάιο διόρισε νέα διοίκηση στην κεντρική τράπεζα ανατρέποντας ορισμένες από τις αντισυμβατικές νομισματικές πολιτικές που είχε για να επιβραδύνει το άλμα στις τιμές καταναλωτή και να διορθώσει τα δημόσια οικονομικά.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα της κεντρικής τράπεζας διατήρησε τις προσδοκίες για ισχυρή ανάπτυξη φέτος. Το ΑΕΠ της Τουρκίας εκτιμάται (όπως και στην έρευνα του Ιουλίου) ότι θα αυξηθεί κατά 3,7% το 2023 και αναμένεται να επιταχυνθεί στο 4% το επόμενο έτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v