Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nomura: Αντιμέτωπη με νομισματική κρίση η Τουρκία

Η τουρκική λίρα είναι ευάλωτη σε πιθανή κατάρρευση τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με τον «Δαμόκλειο» δείκτη της ιαπωνικής επενδυτικής εταιρείας. Ποιες άλλες χώρες κινδυνεύουν.

Nomura: Αντιμέτωπη με νομισματική κρίση η Τουρκία

Η Τουρκία, η Τσεχία, η Σρι Λάνκαι και η Ρουμανία είναι αντιμέτωπες με τον κίνδυνο νομισματικής κρίσης τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με δείκτη της Nomura. 

Kάθε μία από τις τέσσερις αυτές χώρες έχει ανέβει πάνω από τις 100 μονάδες στον «Δαμόκλειο» δείκτη της ιαπωνικής επενδυτικής εταιρείας, ένα «σήμα» ότι είναι ευάλωτες σε μια κατάρρευση του νομίσματος τους. 

Το μοντέλο της Nomura βασίζεται σε οκτώ παραμέτρους οι οποίες βοήθησαν στην πρόβλεψη του 64% των 61 νομισματικών κρίσεων σε αναδυόμενες αγορές μετά το 1996. 

Η Κίνα, η Χιλή, η Ουγγαρία και η Βραζίλια έχουν σκορ τα οποία είναι όλα κοντά σε αυτό το επίπεδο, ανέφερε η Nomura.

Η πανδημία του κορωνοϊού, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις «έχουν διευρύνει την απόκλιση των θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών» στον αναπτυσσόμενο κόσμο, αφήνοντας κάποιες χώρες με αρνητικά πραγματικά επιτόκια, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της επενδυτικής με έδρα το Τόκυο. 

«Καθώς φτάνει στο τέλος του ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων - η Κίνα και η Βραζιλία έχουν αρχίσει ήδη να κόβουν επιτόκια - οι επενδυτές μπορεί να αρχίσουν να γίνονται πιο επιλεκτικοί και να δίνουν μεγαλύτερη σημασία στα ρίσκα από τις αναδυόμενες αγορές, ειδικά αν αποδυναμωθεί η ανάπτυξη» υπογράμμισαν οι αναλυτές της Nomura. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v