Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Αρχή του τέλους στους λογαριασμούς προστασίας από υποτίμηση

Κινήσεις ώστε να τερματιστούν οι καταθετικοί λογαριασμοί που προστάτευαν τους αποταμιευτές από την πτώση του νομίσματος. Εχουν κοστίσει περί τα 20 δισ. δολάρια μόνο φέτος!

Τουρκία: Αρχή του τέλους στους λογαριασμούς προστασίας από υποτίμηση

Η Τουρκία έχει κάνει τα πρώτα βήματα προς την απόσυρση ενός καθεστώτος η αξία του οποίου έφτασε 125 δισ. δολαρίων, που προστατεύει τους αποταμιευτές από τις πτώσεις της λίρας, ένα ακόμα σημάδι ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποχωρεί από τις αντισυμβατικές οικονομικές πολιτικές που έβλαψαν την οικονομία της χώρας.

Σε μια σειρά ανακοινώσεων την Κυριακή, η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα δήλωσαν ότι θα αρχίσουν να αποθαρρύνουν τους αποταμιευτές και τις επιχειρήσεις από το να τοποθετούν κεφάλαια σε προστατευμένους λογαριασμούς ταμιευτηρίου σε ξένο νόμισμα.

Σηματοδοτεί την τελευταία κίνηση του οικονομικού επιτελείου που διορίστηκε από τον Ερντογάν μετά την επανεκλογή του τον Μάιο για να διαλύσει το ανορθόδοξο οικονομικό πρόγραμμα που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια και πυροδότησε μια παρατεταμένη και οδυνηρή κρίση πληθωρισμού, ενώ ώθησε τους ξένους επενδυτές να εγκαταλείψουν τις αγορές της Τουρκίας, σημειώνουν οι Financial Τimes.

Η νέα διοικητής της κεντρικής τράπεζας Hafize Gaye Erkan έχει ήδη υπερδιπλασιάσει τα επιτόκια από τον διορισμό της τον Ιούνιο, ενώ η κυβέρνηση αύξησε τους φόρους και επιδίωξε να μειώσει τις εισαγωγές ως μέρος ενός σχεδίου για την αποκατάσταση της «ορθολογικής» χάραξης οικονομικής πολιτικής.

Οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου με προστασία συναλλάγματος, οι οποίοι κυκλοφόρησαν στα τέλη του 2021, ήταν ένας από τους πυλώνες της προηγούμενης οικονομικής πολιτικής του Ερντογάν. Οι λογαριασμοί βοήθησαν στην επιβράδυνση της στροφής αποταμιευτών και επιχειρήσεων σε ξένα νομίσματα, καθώς το κράτος αποζημίωνε τους κατόχους όταν η λίρα έπεφτε έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Οι τουρκικές τράπεζες διατηρούν τώρα 125 δισεκατομμύρια δολάρια σε προστατευμένους λογαριασμούς καταθέσεων, που αντιστοιχούν στο ένα τέταρτο περίπου των συνολικών καταθέσεων. Οι οικονομολόγοι και οι επενδυτές θεωρούν εδώ και καιρό αυτούς τους λογαριασμούς ως μεγάλο κίνδυνο, καθώς δημιουργούν μια στενή σχέση μεταξύ των δημόσιων οικονομικών και της λίρας.

Οι λογαριασμοί κόστισαν στην κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα 20 δισ. δολάρια μόνο φέτος καθώς η λίρα έχει υποχωρήσει 31% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v