Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατάσκοπο της CIA υποστηρίζει ότι εντόπισε η Κίνα

Στοιχεία που φέρουν 39χρονο αξιωματούχο υπουργείου να έλαβε χρήματα από τις αμερικανικές υπηρεσίες παρουσίασε το Πεκίνο. Νέες εντάσεις στις σχέσεις με ΗΠΑ.

Κατάσκοπο της CIA υποστηρίζει ότι εντόπισε η Κίνα

Η Κίνα εντείνει τις προσπάθειες καταστολής φερόμενων κατασκόπων για λογαριασμό των ΗΠΑ, λέγοντας ότι βρήκε άλλη μια υπόθεση η οποία προστίθεται σε μια σειρά από κατηγορίες για κατασκοπεία μεταξύ των δύο κρατών.

Το κινεζικό υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι ερευνά έναν 39χρονο αξιωματούχο υπουργείου που ταυτοποιήθηκε με το επώνυμό του Χάο για παροχή πληροφοριών στη CIA με αντάλλαγμα χρήματα. Αυτό ακολουθεί μια άλλη υπόθεση νωρίτερα αυτόν τον μήνα, που αφορά υπάλληλο στρατιωτικού βιομηχανικού ομίλου.

Οι τελευταίοι ισχυρισμοί έρχονται εβδομάδες αφότου ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς είπε ότι η υπηρεσία του έχει σημειώσει πρόοδο στην ανοικοδόμηση του δικτύου της στην Κίνα μετά από μια σειρά αποτυχίες στη χώρα, σημειώνει το Bloomberg. 

Οι κινεζικές αρχές, σε μια σπάνια κίνηση, έδωσαν πληροφορίες για την υπόθεση. Υποστήριξαν ότι ο Χάο προσεγγίστηκε από ένα στέλεχος της αμερικανικής πρεσβείας γνωστό ως Τεντ κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Ιαπωνία. Ο Τεντ σύστησε τον Χάο στον συνάδελφό του Λι Τζουν, ο οποίος εργαζόταν για το γραφείο της CIA στο Τόκιο. Ο Λι ζήτησε από τον Χάο να εργαστεί σε έναν «πυρήνα», μετά την επιστροφή του στην Κίνα.

Ο Χάο φέρεται να υπέγραψε συμφωνία κατασκοπείας με τις ΗΠΑ και έλαβε εκπαίδευση. Όταν επέστρεψε στην Κίνα, εργάστηκε για ένα κινεζικό υπουργείο -δεν διευκρινίστηκε ποιο- και συναντήθηκε με το προσωπικό της CIA πολλές φορές, παρέχοντας πληροφορίες και λαμβάνοντας χρήματα σε αντάλλαγμα, είπε το υπουργείο.

Μια άλλη υπόθεση αφορούσε έναν ύποπτο με το επώνυμο Ζενγκ, ο οποίος ανέπτυξε στενή σχέση με τον Σεθ, υπάλληλο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιταλία. Ο Σεθ, ο οποίος αποδείχθηκε ότι εργαζόταν για τη CIA στη Ρώμη, ζήτησε από τον Ζενγκ να παράσχει ευαίσθητες στρατιωτικές πληροφορίες και εκείνος συμφώνησε. Ο Ζενγκ παρείχε μεγάλο όγκο «βασικών πληροφοριών» και έλαβε πληρωμή, υποστηρίζει το Πεκίνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v