Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φρένο στην άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην Ολλανδία, το σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης, υποχώρησαν 1% στα 39,96 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αισιοδοξία ότι θα αποτραπούν οι απεργίες στην Αυστραλία.

Φρένο στην άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου υποχωρούν σήμερα καθώς η Woodside Energy Group δήλωσε ότι είχε «εποικοδομητικές» συζητήσεις με τους εργαζομένους που απειλούν να απεργήσουν σε μια βασική εξαγωγική εγκατάσταση στην Αυστραλία.

«Έχουμε καταλήξει σε ουσιαστικές συμφωνίες για μια σειρά από θέματα», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος Meg O'Neill κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για τα οικονομικά αποτελέσματα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς υποχώρησαν έως και 3,9%, αφού έφτασαν σε υψηλό δύο μηνών τη Δευτέρα. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δήλωσαν το Σαββατοκύριακο ότι η απεργία θα μπορούσε να ξεκινήσει από τις 2 Σεπτεμβρίου σε μία από τις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου της Woodside, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία στις συνομιλίες για τις αμοιβές την Τετάρτη.

Η αγορά παρακολουθεί στενά τις συζητήσεις καθώς οι απεργίες -αν προχωρήσουν- θα διαταράξουν έως και το 10% των παγκόσμιων προμηθειών, σε μια περίοδο που η Ασία και η Ευρώπη προετοιμάζονται για τη χειμερινή περίοδο θέρμανσης. Οι εργαζόμενοι σε ορισμένες εγκαταστάσεις της Chevron Corp. στην Αυστραλία εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο απεργιών.

Η πιθανότητα απεργιών στην Αυστραλία έχει ανεβάσει τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στο όριο των 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα τις τελευταίες ημέρες. Οι τιμές εξακολουθούν να είναι πολύ κάτω από τις περσινές κορυφές, ενώ οι αποθήκες στην Ευρώπη έχουν γεμίσει σε ποσοστό-ρεκόρ για τέτοια εποχή του χρόνου, υπενθυμίζει το Bloomberg.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην Ολλανδία, το σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης, υποχώρησαν 1% στα 39,96 ευρώ ανά μεγαβατώρα σήμερα το πρωί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v