Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντολές Πούτιν για έλεγχο στις εκροές κεφαλαίων

Ζητά να περιοριστεί η κερδοσκοπία και να παρακολουθηθεί η χρηματοπιστωτική αγορά. «Πάντα βρίσκουμε χρυσή τομή με την κεντρική τράπεζα». Ο πόλεμος ρίχνει το ρούβλι, ανεβάζει τον πληθωρισμό.

Εντολές Πούτιν για έλεγχο στις εκροές κεφαλαίων

Μέτρα για τον έλεγχο της εκροής κεφαλαίων από τη Ρωσία και τη μείωση της αστάθειας στις χρηματοπιστωτικές αγορές ζήτησε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, προειδοποιώντας για απειλή αύξησης των τιμών μετά την πτώση του ρουβλίου.

Η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ρωσίας «πρέπει να εργαστούν, μεταξύ άλλων, ώστε να περιορίσουν τη μη παραγωγική, κερδοσκοπική ζήτηση στην οικονομία, να ελέγξουν τις εκροές κεφαλαίων και να παρακολουθήσουν τη συμπεριφορά όσων συμμετέχουν στη χρηματοπιστωτική αγορά», δήλωσε ο Πούτιν σε συνάντηση με αξιωματούχους που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Το κύριο μέλημα τώρα είναι η παρακολούθηση του πληθωρισμού και οι αξιωματούχοι θα πρέπει «να χρησιμοποιήσουν ενεργά τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους», είπε.

Το ρούβλι, το τρίτο νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις φέτος μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, έσπασε το φράγμα των 100 ανά δολάριο στις αρχές της περασμένης εβδομάδας. Αυτό ανάγκασε την κεντρική τράπεζα να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση για να αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 12% από 8,5% την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου να στηρίξει το νόμισμα. Οι αρχές κινήθηκαν επίσης για να υιοθετήσουν άτυπα μέτρα κεφαλαιακού ελέγχου, ζητώντας από τους εξαγωγείς να πουλήσουν περισσότερα από τα έσοδα τους σε ξένο νόμισμα.

Η αύξηση των επιτοκίων ήταν επίσης μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για καταπολέμηση του πληθωρισμού πριν από τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάρτιο, σύμφωνα με άτομα με γνώση του θέματος που επικαλείται το Bloomberg.

Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 4,3% τον Ιούλιο. Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο στην τακτική συνεδρίασή της τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά μετά τον άμεσο απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Η διοικήτρια της Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιουλίνα έχει επισημάνει την επιδείνωση του εξωτερικού εμπορίου ως κύριο λόγο για την αδυναμία του ρουβλίου, ενώ απέδωσε τον ταχύτερο πληθωρισμό στις αυξημένες κρατικές δαπάνες και τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού που προκαλούνται από τη δαπανηρή πολεμική προσπάθεια που διανύει τον 18ο μήνα της.

Ο Πούτιν αναγνώρισε τις διαιρέσεις μεταξύ κυβέρνησης και κεντρικής τράπεζας σχετικά με την οικονομική πολιτική, αφού το ρούβλι βυθίστηκε στα χαμηλά επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά τις πρώτες εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής.

«Πάντα βρίσκαμε μια συναίνεση μέχρι τώρα, και θα τη βρούμε τώρα», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v