Δίκτυο παράκαμψης κυρώσεων χτίζει με κρατικό χρήμα η Huawei

Ο κινεζικός κολοσσός εμφανίζεται να αγοράζει εν κρυπτώ εργοστάσια παραγωγής τσιπ και να χτίζει δίκτυο. Στόχος να μπορεί να παρακάμψει τις κυρώσεις που του επέβαλαν οι ΗΠΑ.

Δίκτυο παράκαμψης κυρώσεων χτίζει με κρατικό χρήμα η Huawei

Η κορυφαία ένωση εταιρειών τσιπ προειδοποιεί ότι η Huawei χτίζει μια σειρά από «μυστικές» εγκαταστάσεις κατασκευής ημιαγωγών σε όλη την Κίνα, ένα κρυφό δίκτυο παραγωγής που θα της επέτρεπε να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις και να προωθήσει τις τεχνολογικές φιλοδοξίες της χώρας.

Η Huawei βρίσκεται στο επίκεντρο των εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας. Ξεκίνησε την παραγωγή τσιπ πέρυσι και λαμβάνει περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρατική χρηματοδότηση από την κυβέρνηση και την πόλη της, το Shenzhen, σύμφωνα με τη Semiconductor Industry (SIA) με έδρα την Ουάσιγκτον. Έχει αποκτήσει τουλάχιστον δύο υπάρχοντα εργοστάσια και κατασκευάζει τουλάχιστον άλλα τρία, επεσήμανε σε παρουσίαση στα μέλη της, που είδε το Bloomberg.

Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έβαλε τη Huawei σε μαύρη λίστα το 2019, απαγορεύοντάς της να συνεργάζεται με αμερικανικές εταιρείες σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις. Ωστόσο, εάν η Huawei κατασκευάζει και αγοράζει εγκαταστάσεις με τα ονόματα άλλων εταιρειών, χωρίς να αποκαλύπτει τη συμμετοχή της, όπως είπε η SIA, ο τηλεπικοινωνιακός γίγαντας μπορεί να καταφέρει να παρακάμψει αυτούς τους περιορισμούς για να αγοράσει έμμεσα αμερικανικό εξοπλισμό κατασκευής τσιπ και άλλες προμήθειες, που διαφορετικά θα απαγορευόταν.

Το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας του Υπουργείου Εμπορίου (BIS), απαντώντας σε ερωτήσεις του Bloomberg News σχετικά με τις προειδοποιήσεις της SIA, οι οποίες δεν έχουν αναφερθεί προηγουμένως, είπε ότι παρακολουθεί την κατάσταση και είναι έτοιμο να αναλάβει δράση εάν χρειαστεί. Έχει ήδη βάλει στη μαύρη λίστα δεκάδες κινεζικές εταιρείες πέρα από τη Huawei, συμπεριλαμβανομένων δύο που η SIA λέει ότι αποτελούν μέρος του δικτύου της Huawei -Fujian Jinhua Integrated Circuit Co. και Pengxinwei IC Manufacturing Co. ή PXW.

«Δεδομένων των αυστηρών περιορισμών που επιβάλλονται στις Huawei, Fujian Jinhua, PXW και άλλες, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι έχουν ζητήσει ουσιαστική κρατική υποστήριξη για να προσπαθήσουν να αναπτύξουν εγχώριες τεχνολογίες», ανέφερε η BIS σε δήλωση στο Bloomberg. «Η BIS επανεξετάζει και ενημερώνει συνεχώς τους ελέγχους των εξαγωγών της με βάση το εξελισσόμενο περιβάλλον απειλών και, όπως αποδεικνύεται από τους κανόνες της 7ης Οκτωβρίου 2022, δεν θα διστάσει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ».

Η Huawei, η PXW, η Fujian Jinhua και οι άλλες εταιρείες που προσδιορίστηκαν από τη SIA ως μέρος του δικτύου δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό. Το Πεκίνο έχει εκφράσει τη σφοδρή αντίθεσή του στους αμερικανικούς ελέγχους των εξαγωγών και έχει κάνει αντικατηγορίες ότι οι ΗΠΑ επιδοτούν επίσης τους δικούς τους εθνικούς πρωταθλητές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v