Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσελήνωση στο νότιο πόλο πέτυχε η Ινδία

Εκεί που απέτυχε η Ρωσία με το Luna-25 προ ολίγων ημερών, πέτυχε η Ινδία. Στόχος της αποστολής να αναλύσει την επιφάνεια της Σελήνης και να αναζητήσει νερό.

Προσελήνωση στο νότιο πόλο πέτυχε η Ινδία

Η Ινδία έγινε η πρώτη χώρα που κατάφερε να προσεληνώσει διαστημόπλοιο κοντά στο νότιο πόλο του δορυφόρου της Γης, μετά την πρόσφατη αποτυχία απόπειρας της Ρωσίας να πετύχει το ίδιο.

Το Chandrayaan-3, το διαστημόπλοιο της Ινδίας που εκτοξεύτηκε τον περασμένο μήνα, πέτυχε ήπια προσγείωση στις 6:04 μ.μ. τοπική ώρα σήμερα, μετά τη συντριβή του ρωσικού Luna-25 στο φεγγάρι την Κυριακή. Ένα διαστημικό όχημα που ονομάζεται Pragyan, ή Σοφία, πρόκειται να αναλύσει τη χημική σύνθεση της επιφάνειας του φεγγαριού και να αναζητήσει νερό κατά τη διάρκεια μιας σεληνιακής ημέρας, που ισοδυναμεί με 14 ημέρες στη Γη.

Η Ινδία έγινε παράλληλα η δεύτερη χώρα, μαζί με την Κίνα, που έχει ένα διαστημικό όχημα σε λειτουργία στο φεγγάρι.

Η επιτυχημένη προσελήνωση ανεβάζει το κύρος της Ινδίας που επλήγη από μια αποτυχημένη αποστολή στο φεγγάρι το 2019. Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι θέλει να ενισχύσει τη θέση της χώρας μεταξύ των εθνών που δραστηριοποιούνται στο Διάστημα και τον Ιούνιο η Ινδία υπέγραψε τη Συμφωνία Αρτεμις, μια πρωτοβουλία που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και αποσκοπεί στη διαχείριση κοινών αποστολών στο Διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v