Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διατηρεί το ελβετικό παρακλάδι της Credit Suisse η UBS

Κρατά το ισχυρό brand στη χώρα, ωστόσο προετοιμάζει περικοπές θέσεων εργασίας αλλά μετά τις... ελβετικές εκλογές. Δεσπόζει η τράπεζα στην εγχώρια αγορά, με μερίδιο που ξεπερνά το 30%.

Διατηρεί το ελβετικό παρακλάδι της Credit Suisse η UBS

Η UBS Group καταπώς φαίνεται θα διατηρήσει το διακριτό ελβετικό παρακλάδι της Credit Suisse, δίνοντας τέλος σε εικασίες μηνών για το μέλλον της επιχείρησης, μεταδίδει το Bloomberg.

Η UBS που εδρεύει στη Ζυρίχη, είχε από καιρό δείξει την προτίμησή της να ενσωματώσει την προσοδοφόρα εγχώρια επιχείρηση του πρώην αντιπάλου της αντί να τη διαχωρίσει - αλλά οι εκλογές στην Ελβετία, που είναι προγραμματισμένες τον Οκτώβριο, ανάγκασαν τα στελέχη να αναθεωρήσουν το σχέδιο. Οι περικοπές θέσεων εργασίας θα έριχναν λάδι στη φωτιά, ενώ ήδη μαίνεται διαμάχη για τη δεσπόζουσα θέση που κατέχει πια η UBS στην Ελβετία.

Προ ημερών, εξάλλου, η UBS ανακοίνωσε ότι τερματίζει τη συμφωνία με την ελβετική κυβέρνηση που προβλέπει ότι το κράτος εγγυάται ζημίες έως και 10 δισ. δολαρίων που θα μπορούσαν να προκύψουν από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων της Credit Suisse. Η απελευθέρωση της τράπεζας από τους δεσμούς των δημόσιων κεφαλαίων δίνει στην UBS μεγαλύτερη ευελιξία στα σχέδιά της για την εγχώρια μονάδα. Καταργείται, επίσης, η υποχρέωση αναφοράς στην κυβέρνηση σχετικά με τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων.

Στους πέντε μήνες που μεσολάβησαν από την εξαγορά, η κυβέρνηση της Βέρνης απέφυγε να λάβει ρητή θέση για το ποιο θα είναι το μέλλον της ελβετικής μονάδας. Η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή Finma δήλωσε τον Μάρτιο ότι η εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού ήταν υποδεέστερη των προτεραιοτήτων χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που περιλαμβάνονται στην εξαγορά.

«Η UBS είναι ελεύθερη να επιλέξει επιχειρηματικό μοντέλο εντός του ρυθμιστικού πλαισίου», δήλωσε εκπρόσωπος της ελβετικής κυβέρνησης απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την ενσωμάτωση της εγχώριας τράπεζας της Credit Suisse.

Το σχέδιο θέτει τις βάσεις για χιλιάδες πιθανές περικοπές θέσεων εργασίας στην Ελβετία, κυρίως στον τομέα της λιανικής τραπεζικής. Η UBS πρόκειται να δημοσιεύσει πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη στρατηγική της μαζί με τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου στις 31 Αυγούστου.

Τα στελέχη εξακολουθούν να επιδιώκουν να διατηρήσουν ανοιχτές τις επιλογές τους σχετικά με την εγχώρια μονάδα. Η UBS είχε αφιερώσει μέχρι πρόσφατα πόρους στον σχεδιασμό μιας πιθανής απόσχισης της ελβετικής επιχείρησης Credit Suisse, είπαν οι πηγές. Μια εκποίηση, απόσχιση ή δημόσια εγγραφή της επιχείρησης θα μπορούσε, για παράδειγμα, να προσφέρει άμεση απόδοση στους μετόχους. Η επιχείρηση είχε λογιστική αξία 13 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (13,6 δισ. ευρώ) με βάση την ετήσια έκθεσή της για το 2022.

Η ελβετική μονάδα της Credit Suisse ήταν εδώ και πολύ καιρό κερδοφόρα, ενώ η υπόλοιπη τράπεζα βυθιζόταν από κρίση σε κρίση. Ήταν το μόνο από τα τέσσερα κύρια τμήματα που κέρδισε χρήματα πέρυσι.

Σε συνδυασμό, η Credit Suisse και η UBS θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 35% των εγχώριων καταθέσεων, το 31% των εταιρικών δανείων και το 26% των στεγαστικών δανείων, σύμφωνα με τη Citigroup.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v