Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεύθερη πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου

Αισιοδοξία για συμφωνία εργοδοτών-εργαζομένων σε μια από τις μεγάλες εγκαταστάσεις LNG στην Αυστραλία. Με γεμάτες τις αποθήκες ετοιμάζεται για τον χειμώνα η Ευρώπη.

Ελεύθερη πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου υποχώρησαν βίαια μετά από ενδείξεις ότι μια εργατική διαμάχη στο μεγαλύτερο εργοστάσιο εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αυστραλίας θα επιλυθεί, αμβλύνοντας τους φόβους για μία από τις τρεις πιθανές απεργίες στη χώρα που είναι υπεύθυνη για το 10% των παγκόσμιων εξαγωγών LNG.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς βούτηξαν σήμερα έως και 21%, το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Μάρτιο του 2022. Η πτώση αμβλύνθηκε ελαφρά στη συνέχεια.

Οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν εξαιρετικά ασταθείς αυτόν τον μήνα, καθώς οι traders περίμεναν τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων εργοδοτών-εργαζομένων, σημειώνει το Bloomberg. 

Τα συνδικάτα που εκπροσωπούν εργαζομένους στη North West Shelf LNG της Woodside Energy Group Ltd εξετάζουν μια «ισχυρή προσφορά» από την εταιρεία μετά από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, δήλωσε εκπρόσωπός τους.

Οποιαδήποτε παρατεταμένη διακοπή λειτουργίας των αυστραλιανών εγκαταστάσεων, που τροφοδοτούν την Ασία, θα μπορούσε να κινδυνεύσει να μετατοπίσει ποσότητες LNG των ΗΠΑ ή του Κατάρ από τις ευρωπαϊκές αγορές.

Με τα αποθέματα πλήρη πριν από την έναρξη της περιόδου θέρμανσης και τη βιομηχανική ζήτηση υποτονική, η Ευρώπη προς το παρόν, πάντως, παραμένει καλά εφοδιασμένη.

«Θα χρειαστεί να δούμε τι θα αποφασίσουν τελικά τα συνδικάτα στη σημερινή τους συνεδρίαση, αλλά όλες οι ενδείξεις προς το παρόν δείχνουν ότι η απεργία στο North West Shelf θα αποφευχθεί», ανέφερε σε σημείωμα της η ING Groep NV.

Ακόμη και αν κλείσει μια συμφωνία με τη Woodside, οι συνομιλίες με τη Chevron Corp. για τις διαφορές με τους εργαζόμενους σε δύο από τις εγκαταστάσεις της LNG στην Αυστραλία συνεχίζονται ακόμη. Αυτό θέτει σε κίνδυνο 24,5 εκατομμύρια τόνους ετήσιας δυναμικότητας, ή περίπου το 5% της παγκόσμιας ικανότητας υγροποίησης.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην Ολλανδία, το σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης, ήταν το πρωί 17% χαμηλότερα στα 30,48 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v