Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Τέλος η χρυσή εποχή των επενδύσεων»

Ο Ralph Schlosstein, επίτιμος πρόεδρος της Evercore, προειδοποιεί για έως και δύο δύσκολες δεκαετίες για τους επενδυτές. Πού τοποθετεί κεφάλαια για να βρει αποδόσεις.

«Τέλος η χρυσή εποχή των επενδύσεων»

Η επιθετική νομισματική σύσφιξη που ξεκίνησε από τη Federal Reserve πέρυσι έφερε το τέλος σε μια «χρυσή εποχή των επενδύσεων», που θα αναγκάσει τους traders της Wall Street να επανεξετάσουν τον τρόπο κατανομής των χαρτοφυλακίων τους, λέει ο Ralph Schlosstein, επίτιμος πρόεδρος της Evercore ISI.

«Τα τελευταία 40 χρόνια ήταν κάπως μια χρυσή εποχή των επενδύσεων. Δεν νομίζω ότι θα το έχουμε αυτό για τα επόμενα 10 ή 20 χρόνια», δήλωσε στο Bloomberg TV την Τετάρτη. «Αν κοιτάξετε λίγο πίσω, περάσαμε από μια χρονική περίοδο 40 ετών όπου τα επιτόκια γενικά μειώνονταν και έγιναν εξαιρετικά χαμηλά. Νομίζω ότι αυτή η χρονική περίοδος έχει περάσει».

Οι επενδυτές απήλαυσαν ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια για περισσότερο από μια δεκαετία, στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Αλλά αυτή η εποχή του φθηνού χρήματος έφτασε στο τέλος της τον Μάρτιο του 2022, όταν η Fed ξεκίνησε τον κύκλο ανόδου του κόστους χρήματος. 

«Θα είναι πιο δύσκολο να κερδίσεις», πρόσθεσε. «Ο τρόπος για να κερδίσεις χρήματα τις επόμενες δύο δεκαετίες θα είναι οι μετοχές», υποστήριξε. «Προσωπικά, όμως, είμαι overweight στα private equity, επειδή πιστεύω ότι οι ιδιοκτήτες τους είναι πιο επιθετικοί όσον αφορά την αντιμετώπιση στρατηγικών  προβλημάτων ή ελλείψεων σε προσωπικό σε σχέση με τις εισηγμένες εταιρείες».

Ο Schlosstein, ο οποίος είπε ότι δεν μπορεί να κατέχει μεμονωμένες μετοχές λόγω της φύσης της εργασίας της συζύγου του (πρέσβης των ΗΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο), τοποθετεί τα περισσότερα κεφάλαιά του σε αμοιβαία που παρακολουθούν δείκτες. Τα υπόλοιπα επενδύονται σε μετρητά.

Ο Schlosstein πρόσθεσε ότι δεν βλέπει τη Fed να μειώνει τα επιτόκια μέχρι το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους και ότι η αμερικανική οικονομία θα δει υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτι που, όπως λέει, η αγορά δεν έχει ακόμη τιμολογήσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v