Στα δικαστήρια η SpaceX του Μασκ για διακρίσεις στις πολιτικές προσλήψεων

Κατηγορείται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ότι παρανόμως απέκλεισε δικαιούχους ασύλου και πρόσφυγες. Θα κληθεί να τους καταβάλει αναδρομικές αμοιβές.

Στα δικαστήρια η SpaceX του Μασκ για διακρίσεις στις πολιτικές προσλήψεων

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ μήνυσε την SρaceX του Έλον Μασκ υποστηρίζοντας ότι οι πρακτικές προσλήψεων της εταιρείας διαστημικής τεχνολογίας κάνουν διακρίσεις σε βάρος προσφύγων.

Σύμφωνα με την αγωγή, γράφει το Bloomberg, η SρaceX αποθάρρυνε συστηματικά ανθρώπους στους οποίους έχει παραχωρηθεί άσυλο, όπως πρόσφυγες, από το να υποβάλουν αίτηση, ενώ αρνήθηκε να τους προσλάβει ή έστω και να εξετάσει το ενδιαφέρον τους λόγω του καθεστώτος υπηκοότητάς τους, κατά παράβαση του νόμου περί μετανάστευσης και ιθαγένειας (INA). Αυτό συνέβη τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2018 έως τον Μάιο του 2022, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης. 

Εκπρόσωπος της SρaceX δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

«Η έρευνά μας διαπίστωσε ότι οι υπεύθυνοι προσλήψεων της SρaceX και υψηλού επιπέδου αξιωματούχοι έκαναν ενέργειες που αποθάρρυναν ενεργά δικαιούχους ασύλου και πρόσφυγες από το να αναζητήσουν ευκαιρίες εργασίας στην εταιρεία», δήλωσε η βοηθός γενική εισαγγελέας του Τμήματος Πολιτικών Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης Κρίστεν Κλαρκ.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ζητούν από το δικαστήριο να επιδικάσει αναδρομικές αμοιβές υπέρ των δικαιούχων άσυλο και των προσφύγων στους οποίους ισχυρίζονται ότι αρνήθηκε εργασία η SρaceX, καθώς και να καταλογίσει ποινές αστικής ευθύνης, σύμφωνα με την καταγγελία που κατατέθηκε σε διοικητικό δικαστή του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Ουάσιγκτον.

Μεταξύ των ισχυρισμών του, το Υπουργείο Δικαιοσύνης είπε ότι η SρaceX, με έδρα της Καλιφόρνια, εσφαλμένα ισχυρίστηκε σε αγγελίες ότι, βάσει της ομοσπονδιακής νομοθεσίας για τον έλεγχο των εξαγωγών, μπορούσε να προσλάβει μόνο πολίτες των ΗΠΑ και κατόχους πράσινης κάρτας. Τέτοιοι νόμοι δεν επιβάλλουν αυτούς τους περιορισμούς προσλήψεων, ανέφερε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v