Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

AstraZeneca κατά ΗΠΑ: Μη βάζετε καπέλο στις τιμές, θα την πληρώσουν οι ασθενείς

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία στρέφεται νομικά κατά της κυβέρνησης Μπάιντεν, που στοχεύει να περιορίσει τις τιμές των φαρμάκων. «Αν περιοριστούν τα κέρδη μας, θα μειώσουμε τις επενδύσεις σε νέες αντικαρκινικές θεραπείες».

AstraZeneca κατά ΗΠΑ: Μη βάζετε καπέλο στις τιμές, θα την πληρώσουν οι ασθενείς

Η AstraZeneca θα μηνύσει τις ΗΠΑ στρεφόμενη ενάντια στη νομοθεσία που επιτρέπει στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με φαρμακευτικές εταιρείες τις τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, υποστηρίζοντας ότι την αναγκάζει να περιορίσει τις επενδύσεις σε νέες θεραπείες για την αντιμετώπιση του καρκίνου και σπάνιων ασθενειών.

Η βρετανική εταιρεία, της οποίας το 40% των εσόδων προέρχεται από τις ΗΠΑ, είναι η μεγαλύτερη μη εγχώρια παραγωγός φαρμάκων που έχει υποβάλει τέτοια νομική αξίωση, γράφει το Bloomberg. 

Ο Ντέιβ Φρέντρικσον, αντιπρόεδρος ογκολογίας της εταιρείας, είπε σε συνέντευξή του ότι κρίσιμες προβλέψεις του αμερικανικού νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) θα έχουν «απρόβλεπτη σειρά συνεπειών» για ανθρώπους με σπάνιες ασθένειες και καρκίνο στις ΗΠΑ, «απειλώντας την πρόοδο που έχει σημειωθεί». Όπως τόνισε, η Astra ήδη έχει περιορίσει επενδύσεις σε φάρμακα.

Τα μέτρα που εισήχθησαν στο πλαίσιο του IRA μετά την πίεση του κοινού για τις υψηλές τιμές φαρμάκων έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ να διαπραγματεύεται τις τιμές για λογαριασμό ασθενών του προγράμματος Medicare, κατά κύριο λόγο ηλικιωμένων ή αναπήρων. Η εν λόγω παρέμβαση έχει στόχο να επιτύχει εξοικονόμηση σχεδόν 100 δισ. δολαρίων έως το 2031.

Οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν προειδοποιήσει ότι θα μειωθούν τα κέρδη τους, παρεμποδίζοντας την έρευνα για νέες θεραπείες.

Οι Αμερικανοί καταναλωτές πληρώνουν περισσότερα για συνταγογραφούμενα φάρμακα σε σχέση με πολίτες σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, όπου διεξάγονται ήδη διαπραγματεύσεις για τις τιμές μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών και συστημάτων υγείας. Οι ΗΠΑ είναι η πιο κερδοφόρα αγορά για πολλές φαρμακευτικές εταιρείες.

Η Johnson & Johnson, η Merck και η Boehringer Ingelheim έχουν ήδη στραφεί νομικά ενάντια στο νέο σύστημα των ΗΠΑ. Η Merck υποστηρίζει ότι το μέτρο «ισοδυναμεί με εκβιασμό», ενώ η Boehringer δήλωσε ότι ο νόμος IRA παραβιάζει το αμερικανικό σύνταγμα.

«Βρισκόμαστε ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων σχετικά με το αν αξίζει να συνεχιστούν ορισμένες μελέτες», είπε ο Φρέντρικσον.

Το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ, που επιβλέπει το πρόγραμμα Medicare για Αμερικανούς ηλικίας 65 ετών και άνω, αναμένεται να δημοσιεύσει μια λίστα με τα 10 πρώτα φάρμακα προς διαπραγμάτευση την επόμενη εβδομάδα. Οι τιμές θα τεθούν σε ισχύ το 2026. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v